Sztrájkolnak a hollywoodi írók és színészek, megállt az amerikai filmgyártás – szóltak a hírek. Nos, ez utóbbi állítás nem teljesen igaz - írja a Népszava.

Ahhoz, hogy a helyzetet megértsük, ismerni kell a tengerentúli a filmgyártási szabályrendszert, amelyeket úgynevezett alapszerződések szabályoznak. Ezeket a kontraktokat a nagy stúdiókat képviselő film- és televíziós producerek szövetsége (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) köti meg a „dolgozókkal”: a forgatókönyvírókat tömörítő Writers Guild of America (WGA) céhhel, a rendezők (Directors Guild of America, DGA), továbbá a színészek céhével (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists, SAG-AFTRA). Jelen állás szerint a WGA (amely 11 és félezer tagot számlál) és a SAG-AFTRA (160 ezer taggal) közös sztrájkban van és tárgyalnak – eddig nem sok sikerrel – az AMPTP-vel. Nem mellékesen az alapszerződéseket hároméves intervallumokra kötik ezek a szervezetek a stúdiókkal, és a vita mindig a pénz körül forog: az írók és az aktorok több megbecsülést és fizetést, a stúdiók ennek pont az ellenkezőjét szokták javasolni. A jelenlegi „vita” alapja, hogy a streamerek megjelenésével – mivel azok nem jelentenek klasszikus módon nézettséget és forgalmat, kontrollálhatatlanok és nyomon követhetetlenek az igazi disztribúciós adataik – a sztrájkolók szeretnének részesedést a „szürke” forgalom (ismétlés helyett rendelkezésre állás) után is. Illetve, a másik végpont a mesterséges intelligencia felbukkanása. Az írók ugyanis a „generált” forgatókönyvek miatt tiltakoznak – joggal. A színészek diskurzusa kissé bonyolultabb: a vitatott kérdés az, hogy amikor készül egy felvétel egy színész testéről és hangjáról, azt lehet-e tovább haszonsítani? Azaz a szkennelt színész (fel)használható-e bárhogyan is, ha ad absurdum az élő, hús-vér eredetije valamilyen oknál fogva nem érhető el? Az egészben a legjobb delikát részlet, hogy mindezeket a kérdéseket a művészet már felvetette és feldolgozta: pont erről szólt Ari Folman 2013-ben készült egészestés animációs mozija, A futurológiai kongresszus.

A sztrájk masszív bevételkieséseket okoz világszerte, de elsősorban Los Angelesben. A The Hollywood Reporter becslései szerint

a városnak napi szinten 30 millió dolláros kieséssel kell számolnia, 

mivel, ha egy-egy produkció leáll, akkor nem csak a „filmesek” nem keresnek pénzt, hanem a filmiparhoz kapcsolódó összes iparág sem, a stábokat kiszolgáló szolgáltatásoktól a hotelekig. Persze a nagy stúdiók számítottak a sztrájkra, így számos produkció esetében betervezték a szünetet – azaz számos esetben elhalasztották azok indítását. Igaz, valóban érintett már forgatás alatt álló szuperprodukciókat a munkabeszüntetés, és itt olyan címekre kell gondolnunk, mint a Deadpool 3., a Gladiátor folytatása vagy a nyolcadik Mission: Impossible-kaland.

Ugyanakkor érdemes tudni: a SAG-AFTRA számos produkció esetében felmentést adott, azaz azoknál mindenki folytathatja a munkát. Ezek elsősorban a független stúdiók befektetései, illetve olyan projektek, melyben nem csak és kizárólag SAG-tagok dolgoznak. Ilyen példa az NBC és a Peacock közös gyártásában készülő The Day of the Jackal című sorozat, melynek az Oscar-díjas Eddie Redmayne a főszereplője. A Budapest Reporter korábbi értesülése szerint leállt, de aztán mégis újraindult a produkció Budapesten. Ennek az oka, hogy Eddie Redmayne angol színész, ezért elsősorban az Equity nevű brit szakszervezet szerződése vonatkozik rá, így muszáj dolgoznia: ha beszüntetné a munkát, perelhető lenne. Persze, van ellenpélda is: Viola Davis. Ő szintén dolgozhatna, hiszem az Amazon gyártásában készülő G20 című akció-thriller is felmentést kapott a SAG-tól, de a színésznő kijelentette: nem hajlandó forgatni, mert szolidáris a sztrájkoló kollégákkal. Kérdés: mennyibe fog ez neki kerülni?

Jogosan vetődik fel a kérdés: a sztrájk milyen hatással van a magyar filmiparra, természetesen a külföldi bérmunkákra gondolva. Számos olyan produkció dolgozik Magyarországon, amelyek mentességet kaptak. Ilyen az Alex Scharfman rendezésében készülő Death of a Unicorn, amelynek sztárjai Jenna Ortega és Paul Rudd. De forog akadálymentesen a Dune: The Sisterhood című sorozat, mely Denis Villeneuve Dűne-filmjeihez kapcsolódik és ugyanott veszik fel, ahol a két mozifilmet: az Origo stúdióban. Nem kellett lefújni a Dave Bautista főszereplésével készülő The Killer's Game-et sem. A magyar rajongók sajnálatára nem jött el hazánkba Brad Pitt Untitled Formula One / Joseph Kosinski Project nevű Forma 1-es projektjével. A magyar nagydíjra tervezett felvételekre idejött a stáb, rögzítették a szükséges felvételeket, Pitt majd utólag digitálisan rákerül a felvételekre – valahogy pont úgy, ami miatt most a színészek tüntetnek. A héten pedig Arnold Schwarzenegger érkezett volna Budapestre legújabb, a Breakout című akciófilmjének a forgatására, de nem jött, mert a produkciót lefújták és későbbre halasztották.

A bérmunkák rendszere bonyolult, röviden a lényege: a nemzetközi produkciók leszerződnek egy magyar koproducerrel, aki vállalja, hogy teljesíti a stáb által kért feltételeket. Ilyen szakember Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures tulajdonosa és vezető producere, aki lapunknak elmondta, hogy a már említett Dune: The Sisterhood című sorozat esetében „beosztással” igyekeznek megoldani a helyzetet. Azaz azokkal a felvételekkel kezdtek, amelyekben Equity-színészek vannak, míg a SAG-tagok jeleneteit későbbre sorolták. Arra a kérdésre, hogy „mennyi játék van a rendszerben” – vagyis mikor lehet baj, ha esetleg elhúzódik a hollywoodi színészsztrájk – Kemény Ildikó elmondta: még egy sorozatuk indul a Paramount+ streamerrel együttműködve, továbbá egy játékfilm is megkapta a SAG-felmentést. Így a producer szavai szerint olyan a helyzet, mintha nem is lenne sztrájk. Hangsúlyozva: ez egy igen szerencsés helyzet, előfordulhatna az is, hogy mindegyik produkciójuk leáll. De arra is van példa, amikor a produkció leállt: a Pioneer a partnere, a CBS stúdió FBI: International című sorozatának a harmadik évada azért nem tud elindulni, mert a május óta tartó forgatókönyvíró-sztrájk miatt az „írószoba” nem tud működni. A szakember szerint Magyarország nagyon keresett, így a sztrájk alatt most olyan olyan produkciók is előtérbe kerülhetnek, amelyek igénybe vehetik a felfüggesztett munkák miatti felszabadult kapacitást.

„Efféle sztrájkra évtizedek óta nem volt példa Hollywoodban, így erre kidogozott stratégiák nincsenek egy Magyarországon tíz éve működő stúdiónak” 

– mondta a Népszavának az Origo Studios PR vezetője, Tóth Mihály. Hozzátéve: minden egyes produkciónak van egy ütemterve az előkészítési szakasztól, a díszletgyártáson, a forgatáson túl az utómunkáig és a forgalmazásig. Ami most előkészítés alatt van, az mondjuk egy év múlva jelenhet meg a stúdióban. Az Origóban hat-hét nagy produkciót terveznek be minden évre, ehhez jönnek a kisebbek, melyek csak rövidebb ideig veszik igénybe az infrastruktúrát. A nagy produkciók most úgynevezett „on hold”, azaz alvó állapotba kerültek, és várják, mikor lesz a sztrájk vége, azaz mikor kezdődhet újra a munka. Ahogy Tóth Mihály fogalmazott: ideális esetben a sztrájk hamar véget ér, ám ha nem, hogy arra mi lehet a következő lépés, a lehetséges jogi megoldás, még ők maguk is fontolgatják. De az biztos, hogy a lefoglalt stúdiókapacitásokat még nem oldhatják fel, azaz jelenleg a kivárás a legokosabb, amit esetükben lehet tenni. Amit itt fontos hangsúlyozni: a világ filmgyártása nem állt le, Európa és Ázsia gőzerővel dolgozik – ezek a produkciók jönnek most is Magyarországra. De hogy a lefoglalt kapacitásokat mikor lehet hasznosítani, ez jelenleg komoly dilemma.

Magyarország másik nagy stúdiója, a Nemzeti Filmintézet tulajdonában lévő fóti Mafilm nem kell, hogy aggódjon, hiszen éppen átépítik, és 2024 második feléig nem fogad produkciókat. (Látnoki tervezés netán?)

A nagy kérdés, hogy a sztrájk mikor éreztetheti a hatását a végfogyasztókra, azaz a mozinézőkre. Buda Andrea, a piacvezető Cinema City multiplexhálózat marketing és PR igazgatója szerint, ha elhúzódik a megegyezés, az legfeljebb jövőre okozhat változásokat a mozikban. Igaz, már most vannak olyan tervek, hogy egy-egy idei premiert jövő évre tolnak majd, de ezt csak azért teszik, hogy legyen 2024-ben is folyamatosan vetíthető tartalom. Buda Andrea szerint, ha elhúzódik a sztrájk és kevesebb hollywoodi film lesz, azt a magyar piac meg fogja érezni, lévén, hogy hazánkban nagyon népszerűek: az éves nézőszám mintegy hetven százalékát teszik ki az álomgyári produkciók.

A hotelekre nincs komoly hatással

„Az elmúlt években az összforgalmunkban a filmes lekérések aránya nem volt annyira számottevő, hogy ez a sztrájk komoly hatással legyen ránk. Mivel a foglalási idő is sokkal rövidebb lett, nem is lehet egyelőre megítélni, hogy milyen forgalomkieséssel jár majd. Egy ügynökség ugyan már jelezte, hogy egy ideig leállnak a magyarországi forgatások, ugyanakkor más partnerektől továbbra is kapunk lekéréseket” – írta lapunk megkeresésére Dudás Ildikó, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest PR igazgatója.

 Forrás: Néoszava