Az emelés ellenére sem sikerül megőrizni a nyugdíjak reálértékét, sokan szégyenteljesnek érzik az 1,6 százalékos nyugdíjemelést. A nyugdíjasok somogyi szövetsége levelet fogalmaz Orbán Viktor miniszterelnöknek, azt javasolva: ne százalékosan, hanem az országos átlagnyugdíjnak megfelelő összeggel, azaz mindenkinek egységesen 1878 forinttal emeljék meg a nyugdíjakat – írja a sonline.hu.

– Semmivel sem lesz jobb a nyugdíjasok helyzete jövőre, hiába emelkednek 1,6 százalékkal a nyugdíjak – hangsúlyozta Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének elnöke. – Azt szeretnénk, ha végre meghallgatnák javaslatainkat, s elfogadnák.

Stikel János azt mondta: az országosan 117 400 forint az átlagnyugdíj, a somogyi 107 400 forint. Amíg az országos nyugdíjak esetében a jövő évi emelés után havi 1878 forinttal nő a juttatás, addig megyénkben 1718 forintos emelkedés lesz havonta. Hiába hallani gyakran a kormányzat részéről, hogy a nyugdíjak megőrzik reálértéküket, de a szakember szerint ez nem várható.
– Somogy nem csak a béreket, a nyugdíjakat tekintve is messze lemarad az országos átlagtól – emelte ki. – A szépkorúak közel 70 százaléka havi százezer forintnál kevesebb járandóságot kap, a 98 ezer nyugdíjasból csaknem 70 ezer öregségi nyugdíjas. A jelenleg rendelkezésre álló adatok és számításaink szerint nagyon sok somogyi nyugdíjas egyáltalán nem jár jól ezzel az emeléssel. S mivel a megye alapvetően agrármegye, számos olyan 70-80 éves férfi és nő él itt, akinek eleve rendkívül alacsony összeget állapítottak meg.

   Stikel kiemelte: 60 ezer forintos nyugdíjnál csupán 960 forint pluszbevételt jelent az 1,6 százalékos nyugdíjemelés, akiknek havonta eddig 80 ezer forintot utaltak, azok 2016-ban 1280 forinttal nagyobb összegre számíthatnak. Az érdekvédelmi szervezet elnöke azt mondta: a somogyi nyugdíjasok túlnyomó többsége spórol, szinte mindenből a legolcsóbbat kénytelen megvenni. – Sokan súlyoznak a gyógyszerek kiváltásával, vagyis azt a medicinát veszik meg, ami a leglényegesebb számukra – mondta. – Az élelmiszerekből is csak az akciósra futja, az alacsony nyugdíj miatt kevés gyümölcsöt, húst fogyasztanak a somogyi idősek... Számításaink szerint, ha nem történik érdemi lépés, akkor a nyugdíjas olló tovább nyílik, s az idős emberek életszínvonala tovább romlik.
   
   A somogyi szervezet csütörtöki elnökségi ülésén az elnök előreláthatóan beterjeszti javaslatát, s ha zöld utat kap az elképzelés, akkor rövidesen levelet írnak – ebben a témában az elmúlt időszakban harmadik alkalommal – a kormányfőnek javaslatukról. Abban reménykednek, hogy ezúttal megfontolják a somogyi elképzelését.

  A 72 éves Garbera István, a Gyakorlati Oktatók Szervezetének országos elnöke szerint egy távol-keleti riksakuli bizonyára értékelné a növekedést, ám egy átlagos somogyi nyugdíjasnak nem jelent sokat.
– Egy aszkéta valószínűleg jó darabig elélne a nyugdíjemelés összegéből, de egy magyar nyugdíjasnak ez édes kevés – hangsúlyozta Garbera István. – Úgy gondolom, hogy a bejelentett 1,6 százalékos emelés szégyen. A társadalom szégyene. Miközben különféle intézményekre, sportlétesítményekre milliárdokat költenek el teljesen feleslegesen, addig rengeteg ember alig jön ki a nyugdíjából.
Garbera úgy fogalmazott: a legszegényebbek talán másfél kiló kenyeret vásárolhatnak a többlet pénzből. Szerinte jó volna véget vetni ennek a politikai kutyakomédiának és sokkal egyszerűbb volna azt mondani: emberek nincs nyugdíjemelés, mivel az 1,6 százalékkal csak felbosszantják a lakosságot.
– A bejelentett nyugdíjemelés szinte semmi, parasztvakításnak is kevés – közölte Székelyfi József, az Iposz kaposvári – nyugdíjas – elnöke. Hozzátette: szóban valóban megbecsülik az időseket, pénzben nem. Pedig érdemes azzal tisztában lenni: a nyugdíj nem a kormány kegyadománya, hanem azt hosszú időn át fizették az emberek.

Forrás:  sonline.hu