Több mint száz kórházi dolgozó nem kapta meg az októberi fizetését a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ több osztályán, értesült az Index. A kifizetés elmaradása a részmunkaidőben és félállásban dolgozókat érinti: ápolókat, nővéreket, betegszállítókat, adminisztrátorokat. A kórház igazgatója szerint technikai problémáról van szó, és szóltak előre.

Törvény szerint minden hónap 10-ig kellene megkapniuk a bérüket, a kórház egyik dolgozója szerint „ha pár nap csúszással is, de hó közepéig meg szokott történni az utalás". Most viszont már három hete késik a fizetés, amit nem hivatalosan azzal magyaráz a kórház a dolgozói felé, hogy  az Államkincstárban átálltak a KÉR-rendszerre, emiatt keletkezett valami olyan adminisztratív zavar, amiért nem tudnak utalni.

A KÉR a Kormányzati Érkeztetési Központ, ez az a gigantikus állami szkennerközpont, ami bizonyos helyeken leegyszerűsíti, máshol éppen megbonyolítja az állami szervek egymás közti egyébként is nehézkes kommunikációját. (Ha többet akar tudni róla, olvassa el ezt a cikkünket.)

Az államkincstárban dolgozó forrásaink szerint nincs szó arról, amit a kórház állít, ők már rég átutalták az intézmények fenntartójának a pénzt, a probléma rajtuk kívül áll. A Péterfy egyik dolgozója azt állította az Indexnek, hogy azért késnek a bérek, mert a kórház akut pénzhiánnyal küszködik.

A Péterfyben van olyan dolgozó, akit a fizetési elmaradás miatt kitettek az albérletéből. A kifizetetlen alkalmazottak közös fellépésre készülnek. Többen állítják, hogy ha nem kapják meg december 1-jéig a bérüket, akkor nem mennek be dolgozni. 

Megkerestük a kórházat és az államkincstárt is. A kórház főigazgatója levelében azt írta, hogy a  megbízási szerződéssel foglalkoztatott dolgozók november közepéhez képest valóban két hét csúszással kapják meg a fizetésüket, a csúszás oka pedig az, hogy átállás miatt november 5–16. között a bérszámfejtési rendszer nem működött. Az igazgató szerint erről körlevélben tájékoztatták a dolgozókat.  „ A késés oka nem pénzhiány, hanem informatikai rendszer átállás technikai késedelme, a pénz hiába van itt, ha a bérszámfejtés az átállás miatt csak mostanra, azaz két hét csúszással volt működőképes" − írta.

Forrás: Index