Az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók közül eddig 77 ezren igényelték a 219 ezer forintos egyszeri támogatást. Közülük 70 ezernek már összesen 15 milliárd forintot fizettek ki – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett, 56-féle főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók több mint két hónapja kérvényezhetik az egyszeri 219 ezer forintos támogatást. A feltételek azonban – írtuk meg korábban – meglehetősen furcsára sikeredtek. Olyanra, ami sokakat zárhat ki a lehetőségből. Az ITM akkori közlése szerint a támogatás mintegy 100-120 ezer főt érintett, mások mellett például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyítheti meg az újraindulást, valamint a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozóknak adhat segítséget.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára az MTI-ben lehozott közlemény szerint bejelentette: mostanáig több mint 77 ezer igénylés érkezett, összesen mintegy 17 milliárd forint értékben. Csaknem 70 ezer önfoglalkoztató számára a kedvező döntések is megszülettek, a nekik kifizetett összeg elérte a 15 milliárd forintot.

Kik igényelték?

A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be. A legnagyobb számban továbbra is a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül 29 ezren foglalkoznak szépségápolással. Az igényléseket a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira, a bírálatok és kifizetések zökkenőmentesek.

A támogatás minden részlete megismerhető itt.

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!