A Gfk piackutató cég készített egy nemzetközi összehasonlító tanulmányt, amelyet a romániai magyar hírportál, a maszol.ro ismertetett és amit a napi.hu vett észre.

Ezek szerint egy romániai lakos átlagban 7453 eurót (2,76 millió forint) költhetett idén, ami kicsit elmarad a magyar átlagtól (7645 euró) és fele az európai átlagnak (15.055 euró). Bukarest és Ilfov megye viszont csak 13 százalékkal marad el az EU-s átlagtól, mivel ott 13.100 euró (4,85 millió forint) költőpénzük van átlagosan egy embereknek. Ezzel viszont jelentősen meghaladják a leggazdagabb magyar régió, Budapest átlagát (9705 euró), vagyis ahogy a maszol.ro fogalmaz,  egy bukarestinek több pénze van, mint egy budapestinek.

Románián belül, a fővárost leszámítva a Erdély három fejlesztési régiójában a legnagyobb a vásárlóerő. A Gfk adatai szerint a Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyékből álló dél-nyugati régió áll a legjobban, ahol a lakosoknak az országos átlagnál 13,6 százalékkal több pénz áll a rendelkezésükre. A Székelyföldet is magába foglaló központi régióban a vásárlóerő 105,8 százaléka az országos átlagnak, míg az észak-nyugatiban 100,6 százaléka – írta a maszol.

 Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!