Több pedagógus megkapta már a státusztörvény szerinti munkaszerződését. Ebből derül ki az is, hogy valójában mennyivel nőtt a fizetésük - írja az Eduline. 

„Nálatok is plusz 5 százalék a tankerület új ajánlata?” - kérdezte egy pedagógus a Tanárblog - oktatási hírcsatorna Facebook-csoportban, a válaszokból pedig kiderült, hogy nem mindenkinél: akadt, aki nem járt ilyen szerencsével, egy pedagógus arról számolt be, hogy neki nem öt százalékkal, hanem ötezer forinttal nőtt a fizetése. Volt olyan tanár, aki majdnem elsírta magát az új munkaszerződés láttán.

Ez annak ellenére történik így, hogy a státusztörvény alapján már a gyakornoki és a Pedagógus I.-II.-es bérsáv fizetései is 440 ezer forint bruttóról indulnak, elvileg pedig akár több mint egymillió forintos fizetés is lehetséges. Elvileg. Hogy hogyan, az ugyanis jó kérdés: volt, aki arról számolt be, hogy Pedagógus I minősüléssel, három mesterdiplomával, amelyik közül egy hiánytantárgy, bruttó 450 ezer forintot keres majd. Egy kollégája pedig azt írta, Pedagógus II minősítéssel két egyetemi -és két főiskolai diplomával, szakvizsgával bruttó 460 ezres fizetéssel kell beérnie.

Többen feltették a kérdést, ismer-e bárki olyat, aki az ígérteknek megfelelően egymillió forintot keres az új rendszerben, de a közel nyolcezer fős Facebook-csoportban egy ilyen sem akadt, vagyis az egymilliós tanári fizetés egyelőre a Loch Ness-i szörny és a jeti legendáihoz hasonlatos.

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolta, hogy a tájékoztatás átvételén kívül senki semmit ne írjon alá azonnal, szeptember 29-ig kell nyilatkozni a státusztörvény alapján írt szerződések elfogadásáról. Amennyiben problémák vannak a szerződésben, a helyi szakszervezettől érdemes segítséget kérni.

 Forrás: Népszava