Fokozódik a szakorvosok elégedetlensége, mert szerintük a kormány sokat hangoztatott béremelési programjai nem jelentenek valódi megoldást, hiszen nem alapbéremelést tartalmaznak, csak megpályázható átmeneti ösztöndíjakat. A februári bérek kifizetésekor vált kézzelfoghatóvá a feszültség, amikor kiderült, mindössze 357 fiatal szakorvos kapott 151 ezer forintos bérpótlékot, legközelebb pedig márciusban lehet pályázni a juttatásra, amit ráadásul legfeljebb öt évig lehet elnyerni. Ha közben nem lesz érdemi béremelés az ágazatban, a legaktívabb korosztály bére néhány éven belül a mostani pályakezdők szintjére zuhan vissza – írja a Népszava.

A megfelelő fizetések kiharcolása az egész ágazatban összefogást és határozott fellépést követel - közölte a napokban a karácsony előtti internetes tiltakozást elindító 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai és a nemrég alakult Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). A Szegedről indult internetes közösség a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli közgyűlésének összehívását kérte, hogy ott hozhassanak döntést, milyen lépésekkel lehet kikényszeríteni a béremeléseket.

A kamara novemberi küldöttközgyűlésén elfogadott nyilatkozat ezzel kapcsolatban megerősítette a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal korábbi követelését, hogy csak jelentős béremeléssel lehet megoldani a katasztrofális szakemberhiányt, 2016-tól középtávú bérfelzárkóztatási programot kell indítani. A nyilatkozathoz csatlakozva előbb a Fejér megyei kamara kezdett aláírásgyűjtést, ám múlt pénteken a MOK az ország bármely pontján működő orvosok előtt megnyitotta az aláírás lehetőségét, ehhez kapcsolódott a Facebook-csoport felhívása is.

Éger István, a köztestület elnöke a Népszavának elmondta: hivatalos megkeresést nem kaptak a fiatal orvosoktól a közgyűlés összehívásáról, de ha bármilyen formában érkezik ilyen kérés, megvizsgálják, mit lehet tenni kamarán belül. Emlékeztetett rá, hogy szélesebb körben tartanak a bérek kérdését is magukban foglaló tárgyalások a kormánnyal, legközelebb szerdán találkozik a kibővített ágazati sztrájkbizottság az államtitkárral. Ónodi-Szűcs Zoltán egyébként épp tegnap nyilatkozta azt a Magyar Időknek, hogy a 2017-es költségvetésben már megjelenik a béremelések folytatásának fedezete, fél éven belül pedig elkészülhet az ágazati kollektív szerződés, amely életpályamodellt nem, de kiszámítható előmeneteli rendszert tartalmaz majd.

Csakhogy a fiatal orvosok szakszervezete tegnap közölte: valójában 2013 óta alapbéremelés nem volt az ágazatban, az ösztöndíjak rendszere nem számít valós béremelésnek, mert ezek csak pályázati úton nyerhetőek el, nem részei az alapbérnek, sem az ügyeleti díjakba, sem a nyugdíjalapba nem számítanak bele. Mindezek alapján a ReSzaSz kéri, hogy a szakorvosi nettó minimálbér még idén érje el minden érintettnél a sokat emlegetett 270 ezer forintos nettó szintet, továbbá a szakdolgozók és az egészségügy technikai dolgozóinak bére 50 százalékkal emelkedjen. Az átfogó bérrendezés elmaradása esetén sem a betegek biztonsága, sem a munkabéke nem garantálható - nyomatékosította a szakszervezet.

Forrás: Népszava