Munkavédelmi ellenőrzéssorozatba kezd a határ magyar és osztrák oldalán is a hatóság az építkezéseken tetőn dolgozók védelme érdekében – írja a Kisalföld.

A szakszervezeti projekt keretében zajló akciót munkabiztonsági tájékoztatások egészítik ki.

Leginkább a pályakezdő fiatalok, a nyugdíj előtt állók és a kisvállalkozóknál alkalmazott építőipari dolgozók a veszélyeztettek, a statisztikák alapján főként őket éri baleset munka közben a nyugat-dunántúli megyékben és Burgenlandban is - erről hétfőn Győrben sajtótájékoztatón beszéltek a két ország munkavédelmi hatóságainak szakértői és arról is szóltak, hogy együttműködésük több évre nyúlik vissza. Hisz egyre több magyar munkavállaló jár át dolgozni Ausztriába, osztrák cég munkavállalójaként vagy magyar vállalkozás alkalmazottjaként kiküldetésben. Nekik segít a hazai (MSZSZ) és az osztrák (ÖGB) szakszervezet határon átnyúló együttműködése, az őszig tartó munkavédelmi ellenőrzéssorozatot és tájékoztatási akciót is közös, FairWork elnevezésű projektjük kezdeményezte.

A helyszíni vizsgálatokon azt nézik, a munkaadók biztosítják-e a munkavédelmi eszközöket, az előírt körülményeket és a munkavállalók betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat. A tájékoztatások során a vállalkozások, a dolgozók figyelmét is felhívják kötelességeikre és jogaikra, mert a tapasztalatok szerint sokszor a német nyelvtudás hiányában nem ismerik ezeket. Ez a hiányosság azonban az építőiparban emberéleteket veszélyeztethet.

Forrás: Kisalföld