Nem egyedi eset annak a soproni szakorvosjelöltnek a segélykiáltása, aki nemrég a Facebookon azt írta: az orvoshiány miatt éjszakánként teljesen egyedül kell vinnie a sürgősségi osztályt. Egy év eleji felmérés szerint 460 szakorvos hiányzik ahhoz, hogy minden kórházban az előírásoknak megfelelő számú orvos álljon készenlétben. A rezidenseket is képviselő szakszervezet vezetője az Indexnek azt mondta: a kórházak vezetői kényszerhelyzetben vannak, megpróbálják kisakkozni, hogy mindig legyen elég orvos ügyeletben, de ez sem a betegnek, sem a mély vízbe dobott kezdőknek nem jó – írja az Index.

Nem kívánjuk önnek, soha ne történjen meg, csak képzelje el. Autózik este 11-kor, és súlyos autóbalesetet szenved két város között az országúton. Jön a mentő, szirénázva viszi az egyik jól felszerelt és felújított vidéki kórház sürgősségi osztályára. Szilánkos csonttörései, belső vérzései vannak.

A mentő végre megérkezik a sürgősségi osztályra – itt azonban egyetlen egy orvos van ügyeletben, egy urológus szakorvosjelölt, aki éppen a szakvizsgája előtt áll.

A sürgősségi osztályra gyorsan áthívják a sebészeten ügyelő orvost, ő viszont négy épülettel arrébb van. Felkapja a kabátját, és elindul gyalog a többhektáros kórházudvaron, hogy időben odaérjen önhöz. Felhívják otthon a nagy tapasztalatú ortopéd sebészt, aki éppen a születésnapját ünnepli, és már elfogyasztott néhány pohár bort. Az orvos megkéri a feleségét, hogy vigye be gyorsan a kórházba, mert sürgős esethez hívják. A kórházból folyamatosan hívják a rutinos aneszteziológust is, de ő nem veszi fel. Ezen a hétvégén Ausztriában ügyel egy kórházban, hogy keresetét így egészítse ki. A műtétre így majd a szülészeten ügyelő kezdő aneszteziológus ugrik be. Ön vérzik. Értékes fél órák vesznek el. A túlélési esélye folyamatosan csökken. 

Segélykiáltás a Facebookon

Ez csak egy kitalált példa, de jól rávilágít a kórházak falai közti orvoshiányra a múlt héten egy soproni urológus szakorvosjelölt Facebook-posztja. A fiatal nő arról írt, hogy éjszakai műszakban néha ő az egyetlen orvos a sürgősségi osztályon, miután munkaerőhiány miatt őt vezényelték oda. Teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül kellene ellátnia az egykapus sürgősségi osztályt.

A soproni kórház közleményében úgy reagált, hogy a sürgősségi orvostan hiányszakma, ezért a sürgősségi osztályok sürgősségi szakorvosok felügyelete mellett más szakterületek képviselőivel szerveződnek. A kórház szerint a rezidenseknek, szakorvosjelölteknek sem kell soha felügyelet nélkül dolgozniuk, mert az adott szakterület szakorvosai folyamatosan elérhetők a kórházban. A súlyos, potenciálisan életveszélyes állapotú beteg érkezését a mentőszolgálat előre jelzi, írta a kórház. Ezeket a betegeket a sokktalanítóban fogadja és látja el a beteg ellátásához szükséges orvosokból és szakdolgozókból álló team. Szerettem volna többet megtudni ennek részleteiről, de a soproni kórház vezetősége kérdésemre azt közölte: a közleményen kívül nem akarnak mást elmondani az esetről.

Több száz sürgősségi orvos hiányzik

A fiatal orvosnő leveléből a következő problémák láthatók, amelyek biztosan nem csak a soproni kórházban jellemzőek:

  • orvoshiány van, ami problémákat okozhat a betegek ellátásában;
  • rezidensekre vagy szakorvosjelöltekre bízzák a nagy felelősséggel járó munkát;
  • az esetleges hibákért nekik kell vállalniuk a felelősséget akár a bíróság előtt is;
  • az ügyeletek miatt nincs elég idejük arra, hogy választott szakterületükön megszerezzék a szükséges gyakorlatot.

Tavaly a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérést készített a hazai sürgősségi betegellátó osztályok, röviden SBO-k helyzetéről. Azt állapították meg, hogy az idén januártól élő új előírások teljesítéséhez 460 megfelelő szakképesítéssel bíró orvos hiányzik. 600-ra lenne szükség, miközben csak 140 ilyen van.

Forrás: Index