Az országos hálózattal rendelkező, felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. 2015 első féléves adatai alapján összeállította a legnépszerűbb ipari OKJ-s szakképzések toplistáját. Az adatok alapján az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő, valamint a targoncavezető képzésekre jelentkeztek a legtöbben. A szakember szerint a munkavállalóikat képzésekre küldő vállalatokat ma már tanácsadással, felméréssel és egyéni programok összeállításával is segítik a legfelkészültebb képzőhelyek – írja a Profitline.

Az idei év első féléves adatai alapján a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. összeállította a legnépszerűbb ipari szakképzések toplistáját. Az országos hálózattal rendelkező intézménynél elérhető, több mint 40 ipari OKJ-s képzés közül a jelentkezők túlnyomó része a gépész és a gépkezelő képzéseket választotta. A legnépszerűbb az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő volt, második helyen pedig a targoncavezető tanfolyam végzett. Az év során folyamatosan emelkedett a targoncavezetőnek jelentkezők száma, ami annak köszönhető, hogy 2015. december 31-ig érvényesek a régi típusú jogosítványok, és a hatósági jogosítvány frissítésével együtt sok vállalatnál egyúttal a szakképzésre is elküldték a munkavállalókat.

Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője elmondta, hogy ma már személyre szabott tanácsadással segítik a vállalatokat a különböző szakképzések összeállításában. A gyakorló szakemberekkel szoros kapcsolatban felmérik az adott cég igényeit, és szükség esetén egyéni képzési programot is készítenek.

A gépkezelői szakmák favorizálása jól mutatja, hogy továbbra is nagy az igény a termelő szektort segítő szakképesítésekre. A kereskedelem területe is igen népszerű azonban, amit a gázcseretelep-kezelő képzés harmadik helye erősít meg, amelyhez például a PB-gázpalackok megrendelése, átvétele, tárolása és értékesítése tartozik. A toplista ötödik helyén ismét a gépészet területéhez tartozó tanfolyam található, mégpedig a nyomástartóedény-gépész.

A 2015-ös adatok összesítéséből kiderül, hogy legnagyobb arányban a 35-44 év közötti férfiak vesznek részt a képzéseken, főként vállalati jelentkezések keretében. A korábbi évekkel összehasonlított adatokból az is jól látható, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbbek az ipari képzések.

Forrás: Profitline