Egy volt főiskolai docens és jogi képviselője bírósági végrehajtást indít a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) ellen, mert az intézmény annak ellenére nem fizeti ki egy volt oktató elmaradt munkabérét, hogy erre jogerős bírósági ítélet kötelezi. A helyzet igazi abszurditása abban rejlik, hogy az AVKF nem tartja kötelezőnek egy jogerős ítélet végrehajtását – tudta meg a Népszabadság.

Az ügyről a volt főiskolai oktató, az 55 éves M. J. jogi képviselője, Zeke László debreceni ügyvéd azt mondta: ügyfelét 2012-ben rendkívüli felmondással bocsátották el, azzal gyanúsítva, hogy okirat-hamisítást és sikkasztást követett el. Az AVKF ezzel egy időben rendőrségi feljelentést tett M. J. tevékenységével kapcsolatban.

Az oktató beperelte a főiskolát, és az éveken át húzódó eljárást idén a Budapest Környéki Munkaügyi Bíróságon jogerősen megnyerte: a bíróság kimondta, hogy M. J.-t jogellenesen bocsátották el. A bíróság úgy döntött, hogy a volt docensnek meg kell kapnia az elmaradt munkabérét, amely kamatokkal együtt mintegy 4,2 millió forint. Zeke László elmondta: miután az ítélet jogerőre emelkedett, az összeg kifizetése idén augusztusban vált esedékessé, ám a főiskola nem fizetett. Az ügyvéd írásos megkeresésére az intézmény azt közölte: a másodfokú bírósági ítéletet még nem kézbesítették számukra, ennek ellenére a hozzájuk „közvetetten eljuttatott irat" alapján felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához. A főiskola szerint azért „nem lehetséges", hogy fizessenek a jogtalanul elbocsátott oktartónak, mert egyrészt az ítélet szerintük nem emelkedett jogerőre, másrészt még nem érkezett válasz a kifizetés felfüggesztése iránt benyújtott kérelmükre. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd úgy fogalmazott: hihetetlen, hogy egy felsőoktatási intézmény felülírja a bíróság jogerős döntését. Mint mondta, sem a Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelem, sem a kifizetés felfüggesztését célzó kérelem nem halasztó hatályú, a jogerős ítélet alapján kötelező fizetni. A rendőrségi eljárással kapcsolatban Zeke László azt mondta: az intézmény annak idején ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, és az ügyben a védencét nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták meg. Szerinte beszédes tény, hogy a főiskola két ügyben tett feljelentést, ám ezek közül a rendőrség egyet lezárt, a másikban pedig védence tanúként szerepel.

Megkerestük Fülöpné Erdő Máriát, az AVKF rektorát, akitől azt kérdeztük: az intézmény miért nem fizeti ki M. J. több mint 4 milliós járandóságát, továbbá hogyan lehetséges, hogy jogerős ítélet hiányában felülvizsgálati kérelmet adtak be. A rektor asszony helyett titkárságának vezetője, Valent Veronika válaszolt, pontosabban nem válaszolt, hiszen egyik kérdésünkre sem adott választ. Ezt írta: „M. J. és társa ellen a főiskola rendőrségi feljelentést tett a főiskola kárára elkövetett különféle bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Az ügy szerteágazó nyomozást tett szükségessé, amely még folyamatban van. Minden, M. J. személyéhez vagy bírósági és egyéb ügyeihez kapcsolódó információ nyilvánosságra hozatala hátrányosan befolyásolhatná a nyomozást. Ezt a szempontot a főiskola tiszteletben kívánja tartani".

Forrás: Népszabadság