Hétfőig gyűjti az aláírásokat az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma ahhoz a felhíváshoz, amelyben a pedagógus önértékelési rendszerrel kapcsolatos aggályaikat és javaslataikat foglalták össze. A felhíváshoz egyházi iskolák vezetői is csatlakoztak, a címzett a közoktatásért felelős államtitkár – írja az Index.

Eddig 58 iskola igazgatója és 14 iskola tantestülete is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amit az aláírók Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkárnak írtak, kifejezve aggályukat a pedagógus önértékelési rendszerrel kapcsolatban - tudta meg az Index. A kezdeményezést az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma (ÉGIG) indította. 

A felhívás azért is figyelemreméltó, mert az aláírók között nem csak KLIK-hez tartozó iskolák, hanem egyházi és egyetemi fenntartású intézmények vezetői is szerepelnek. Október elején lett nyilvános az Önértékelési kézikönyv javított változata, a kézikönyv célja az lenne, hogy segítse az iskolák felkészülését az intézményi önértékelésre.

A felhívás aláírói szerint egy ilyen önértékelésnek akkor van van valódi hozadéka, ha az adott oktatási intézmény sajátosságaihoz igazodik. „Ezzel szemben minden intézményben ugyanazokat a standardokat kell érvényesíteni, ugyanazokat a kérdőíveket kell kitölteni, egy központi rendszerbe feltölteni, és annak segítségével kiértékelni" - írják.

Az ÉGIG szerint az önértékelést segíthetik, támogathatják kézikönyvek, kérdőívek, de nem határozhatják meg annak minden egyes momentumát. Szerintük így a jelenlegi formájában „jó esetben hiteltelen, adminisztratív feladattá silányodik a pedagógus önértékelés, rossz esetben egymás ellen fordíthatja az intézmények pedagógus közösségeit, a diákokat, a szülőket".

Az aláírók szerint a diákok bevonása az értékelés folyamatába akkor őszinte, ha a kérdések a valós helyzetre irányulnak. Ezért a tanulói kérdőívekben feltett kérdéseknek is igazodniuk kell az intézményi sajátosságokhoz, elvárásokhoz. Csakhogy a tájékoztató anyagban jelenleg azonos kérdőív szerepel a szakképző intézmények és a gimnáziumok számára.

Ugyancsak az aláírók szerint a szülők megkérdezése akkor ad releváns információt, ha az az intézményi értékeléshez kapcsolódik. A pedagógus munkájára vonatkozó információk a szülőkhöz gyermekeik szűrőjén keresztül jutnak el, ezért az iskolaigazgatók azt javasolják az államtitkárnak, hogy vizsgálják meg, szükséges-e megkérdezésük a pedagógusok önértékeléséhez.

Szerintük a pedagógus önértékelés eredménye csak az intézményvezetőre és az érintett  pedagógusra tartozik. „A pedagógus önértékeléshez kapcsolódó adatgyűjtésbe a kollégák bevonása és az adatok feltöltése egy központi felületre súlyos személyiségi jogi és adatvédelmi kérdéseket vet fel" - írják. Éppen ezért azt javasolják, hogy az önértékelés hozzáférési lehetősége az intézmények szintjén maradjon.

Ugyancsak kifogásolják, a pedagógus kétévente önértékelnék, mondván, ez elviselhetetlen terheket ró a pedagógusokra és az intézmények vezetőire egyaránt. „Javasoljuk, hogy a pedagógus önértékelés ütemezése kapcsolódjon a külső ellenőrzések ötéves ciklusához" - írják.

Az ÉGIG azt javasolja, hogy a pedagógus önértékelés eredménye ne legyen része a minősítésnek. Szerintük az előmenetelhez kapcsolt önértékelés szükségszerűen nem őszinte, nem alkalmas a valódi problémák feltárására és megoldására.

Forrás: Index