A rezidensrendeleten is változtató, egészségügyi módosító csomag jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezzel a felsőfokú szakirányú képzési rendszerrel, a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjaival, továbbá a fia­tal szakorvosok támogatásával összefüggésben is több, kisebb igazítás lépett életbe – írja a Magyar Hírlap.

A kórházakban betölthető rezidensi keretszámok az idén kevésnek bizonyultak, erről Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy nyilatkozott néhány héttel ezelőtt, hogy nem fordult még elő túljelentkezés, s ez már önmagában a kezdő szakorvosoknak szóló támogatások eredményességét jelzi. Ennek megfelelően Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter átcsoportosította a régiók között a betölthető helyeket annak érdekében, hogy a szakképzési rendszerbe minden fiatal orvos bekapcsolódhasson. Ezzel összefüggésben, illetve a kihirdetett módosításoknak megfelelően a jövőben a végzősöknek a diplomaszerzést követő harminc napon belül jelezniük kell, részt kívánnak-e venni a támogatott szakképzésben, s ha igen, melyik évben kezdenék azt meg.

   A gyakorlati képzőhelyeket illetően változás, hogy a szolgáltatóknak már rendelkezniük kell akkreditációval a szakképzés vonatkozásában, lazításnak számít azonban, hogy az úgynevezett tutoroknak már nem kell feltétlenül szakvizsgával rendelkezniük, elegendő a felsőfokú végzettség az ötéves szakmai gyakorlat mellett. Szintén újdonság, hogy megszűnik az újonnan megkapott közalkalmazotti jogviszonya annak, aki nem kezdeményezi idejében az egyetemnél szakképzési szerződésének megkötését, amelyre a rendelet egyébként tíznapos határidőt jelöl meg.

Egyeztetnek a gyógyszergyártókkal

   Megbeszélést tartanak kedden az egészségügyi államtitkárság és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének képviselői a napokban benyújtott egészségügyitörvény-módosításról. A társaság az egyes medicinákra vonatkozó egyedi méltányosságot érintő változásokat tartja aggályosnak. Az erre szánt keretből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddig olyan betegségek gyógymódjait támogatta, mint a leukémia, az agydaganat vagy az előrehaladott Parkinson-kór. A mostani módosítás azonban részben a gyártók feladatává tenné az egyedi méltányossággal kapott készítmények finanszírozását, s egyelőre nem tartalmaz biztosítékot arra, milyen esetekben kerülnének be egyes készítmények az államilag támogatott körbe.

Forrás: Magyar Hírlap