A helyzet már most sem túlságosan jó, ami nagyon veszélyes helyzetet teremthet – ezt a tanárhiánnyal kapcsolatban mondta a Nemzeti Pedagógus kar elnöke. A PDSZ kormányzati intézkedést vár, szerintük ugyanis a pedagógushiány már most komoly gondot jelent. Az EMMI úgy látja, a kormány változatlanul kiemelt céljának tekinti a pedagógusok bérszínvonalának további fejlesztését, a PSZ alelnöke azonban úgy fogalmazott: ilyen ígéretekkel tele van már a padlás. Az ATV Híradójának riportja.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint jól látható, hogy többen vannak azok a tanárok, akik nyugdíjba mennek, mint azok, akik erre a pályára lépnek.

A helyzet fokozatosan romlani fog, és már most sem túlságosan jó, ami szerintem nagyon-nagyon veszélyes helyzetet teremthet, mert csak úgy a semmiből nem fognak előbújni pedagógusok. Ráadásul tetézheti még ezt az is, hogy jól lehet látni, hogy egyre több pályaelhagyó is van

 – fogalmazott híradónknak.

Egy kezdő, egyetemet végzett pedagógus most körülbelül nettó 163 ezer forintot keres havonta. Horváth Péter szerint ez nem versenyképes jövedelem egy diplomás számára. Mint mondta: a kormányzatok mindig rádöbbennek, hogy tenni kell valamit, de aztán ez megtorpan.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Horváth kijelentéseire úgy reagált: a pedagóguskar folyamatosan kéthetes késéssel kommunikálja azt, amit ők bejelentenek. Nagy Erzsébet úgy látja, a pedagógushiány már most problémát jelent, sok iskolában ugyanis már bármely szakos tanárt keresnek.

Mi számítunk arra, hogy már végre történik valamiféle kormányzati intézkedés, ami nem okvetlenül a megfélemlítésen alapul, ami eddig volt, illetve valamilyen formában történő megregulázásunkra kell gondolni, hanem végre hathatós lépésekre, például béremelésre

– közölte a szakszervezet választmányi tagja.

Híradónk érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: a pedagógusbéreket a kormány 2013-tól négy éven át fokozatosan, ütemezetten emelte az életpályamodell bevezetésével. Emellett 2020 július 1-jétől 10 százalékkal emelte valamennyi pedagógus bérét, ami a pályakezdők esetében a minimálbér 8 százalékos emelésével együtt 18 százalékos növekedést jelentett. Hozzáteszik, hogy a kormány változatlanul kiemelt céljának tekinti a pedagógusok bérszínvonalának további fejlesztését.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke erre úgy reagált: „ilyen ígéretekkel tele van már a padlás.”

Az a helyzet, hogy a 2022-es költségvetésben egyetlen fillér nincs a pedagógusbérek rendezésére. A 2020-as, 10 százalékos ágazati pótlékot ne emlegessük béremelésként, mert ez egy pótlék, ez bármikor visszavehető

 – véli Gosztonyi.

Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke úgy számol, jelenleg 10-12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Forrás: ATV