A Vasutasok Szakszervezetének elnöke arról is beszámolt, hogy az oltás helyett sokan otthagyták a pályát, akár 20-30 év szolgálat után is.

Egyelőre nem rendeli el a MÁV és a Volán a kötelező oltást. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a Spirit FM Partvonal című műsorában arról beszélt, egyeztetések folytak pénteken is, amikor az átoltottsági szintet is megtudták a munkavállalók körében, így végül azt a döntést hozták, hogy inkább ösztönözni próbálják a dolgozóikat: a távolságtartás és maszkviselés mellett 2 nap szabadságot ajánlanak fel azoknak a munkavállalóknak, akik beoltatják magukat.

Az országos átlagnak megfelelne a MÁV átoltottsága, azonban az utasokkal találkozó munkakörbe tartozók kisebb része kapott oltást, így azok veszélyt jelenthetnek másokra. Meleg szerint másfajta kommunikációval készül a MÁV csapata, ugyanis a kormányzat ezt „az oltás működik, a gazdaság működik mottójával elrontotta”. A vasutasokat inkább az érdekli, hogy velük mi van, így ha pontosabb adatokat tudnának az átoltottságról és betegekről, akkor okosabb módszerrel kommunikálhatnának és hathatnának a dolgozókra – emelte ki Meleg János.

Az elnök szerint már tavaly májusban be kellett volna vezetnie a kormánynak a kötelező oltást, nem a mellébeszélésre van szükség, hanem „felnőttként” kell kezelni a társadalmat és minden adat megosztásával igenis meg kell mutatni az embereknek, hogy milyen a helyzet körülöttük, különben elbizonytalanodnak – mondta.

Pontos számot nem tudott mondani a műsorban a szakszervezet elnöke, de elmondása szerint tíznél biztosan több ember halt meg a MÁV-nál a koronavírus-járványban. Ilyen adatokra van szükség, és hogy olyanok beszéljenek az élményeikről, akik tényleg átestek a koronavíruson.

A WizzAir-nél vagy beoltatják magukat a dolgozók, vagy saját költségen hetente PCR-tesztet kell végeztetniük, hogy visszamehessenek dolgozni. „A vasutasoknak erre nincs pénze, ezért az oltás helyett sokan inkább elhagyták a területet, akár 20-30 éves szolgálat után is” – árulta el a szakszervezeti elnök.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!