"Fejvesztve menekülnek", "nincs perspektíva", "nekik kell elvinni a balhét" - a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint hasonló kommentekkel írják le a jelenlegi helyzetet a szakdolgozók. Szerinte egy 50 százalékos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy ne hagyják el többen a pályát, és azok, akik már ezt megtették, visszajöjjenek.

Soós Adrianna az ATV Start című műsorában azt mondta: az egészségügyi szakdolgozók rendkívüli módon le vannak terhelve, még most is sokan hagyják el a pályát, az állami egészségügyi ellátórendszerben az utóbbi időszakban ezres nagyságrendű volt az elvándorlás. Úgy fogalmazott: ha nem változik a helyzet, és a szakdolgozók nem kapnak több elismerést, tovább folytatódik az, hogy nap mint nap feladja valaki, mert már nem bírja tovább a terhelést.

A FESZ elnöke a műsorban felolvasott néhány kommentet, amelyek egészségügyi dolgozóktól származnak. Volt, aki azt írta, a dolgozók "fejvesztve menekülnek", más szerint "nincs perspektíva", és "ha baj történik, nekik kell elvinni a balhét" - miközben sokakat teljesen más területről vezényelnek át például az intenzív osztályokra, korábbi tapasztalat nélkül.

Szerinte az alapellátásban is hasonló a helyzet a háziorvosok mellett, 90-120 beteg jut két asszisztensre, és van, ahol a betegek már ököllel verik az ablakot, mert nem jutnak be időben az orvoshoz, miközben a koronavírus és influenza ellen is folyamatosan oltanak a dolgozók.

Soós Adrianna elmondta, hogy az intenzív ellátásban már a "normális" - koronavírus előtti - időben is kevés volt a szakdolgozó, mert ez egy különösen megterhelő terület, itt az ápolókon nagyon sok múlik. A covid-osztályra általában nem jó állapotban kerülnek be a betegek, még ha nem is kerülnek lélegeztetőgépre, sokszor más szerveik is megbetegednek, ezt is kezelni kell.

Az önkéntes segítők bevonásával kapcsolatban a szakszervezeti elnök azt mondta: csak olyan önkénteseket érdemes bevonni, akik tudják is, hogy mit kell csinálni, akinek ugyanis nincs előképzettsége, sokszor még akadályozhatja is a munkát az intenzív osztályon.

A szakember úgy látja, 50 százalékos béremeléssel sokan visszajöhetnének a szakmába, illetve egy normális munkarendben azért többen elvállalnák ezt.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!