Ha az év végéig nem veszik fel az oltást az egyetem alkalmazottjai, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik őket – írja a HVG.

Kötelezővé tették az oltást a szegedi egyetemen dolgozóknak, ha 45 napon belül nem veszi fel az intézményben bármilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott a vakcinát, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Az utasítás vonatkozik a megbízási szerződéssel foglalkoztatottakra is, ha ők nem védettek, akkor az egyetem felbontja velük a szerződést. Új munkaviszony sem létesíthető a védettség igazolása nélkül.

Hétfőn adott ki a szegedi rektor és kancellár együttesen egy utasítást az oltásra vonatkozóan. Ebben az áll, ha a fizetés nélküli szabadság megkezdése után oltatja be magát az egyetemi dolgozó, akkor azonnal felveheti a munkát, de ha ekkor sem, akkor elbocsájtják az intézménytől. Egészségügyi indokkal nem köteleznek senkit oltásra, de azt megfelelő igazolásokkal kell alátámasztani. Az utasításban azt is sorolják, hogy a már meglévő védettséget milyen dokumentumokkal lehet igazolni.

A közelmúltban Botka László, Szeged polgármestere jelentette be, hogy az önkormányzati intézményekben nem lesz kötelező a vakcina. Egyfelől azért sem, mert Botka szerint a kormány áthárítja a felelősséget a munkáltatókra, másfelől pedig azért sem, mert ezeknél a cégeknél és intézményekben 82 százalékos a dolgozók átoltottsága. Szeged nem áll rosszul, a város lakossága a felmérések szerint magasan az egyik legmagasabb átoltottsággal bíró város.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!