Aki olyat mond, mint amit Palkovics Imre megengedett magának, az nem szakszervezeti vezető, és ha megnézzük az elmúlt időszakban elhangzott megnyilvánulásait, akkor ez inkább kormánypropagandának hangzik, mint egy munkavállalók érdekeit védő szakszervezeti vezető véleménye lenne. Erről beszélt a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a VDSZ elnöke. Arra reagált, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, az a jó, ha kevés ideig kapják az emberek a munkanélküli járadékot, mert akkor nem süllyednek bele a segélyezés függőségébe. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség több szempontból is álságosnak tartja a három hónapot. Nemcsak azért mert a világon ez az egyik legrövidebb idő, hanem azért – és ezt a magyarországi adatok is mutatják –, mert aki munkát akar találni, átlagosan nyolc hónapjába telik – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Azért is gondoljuk azt – és ezt már a pandémia kipattanása időszakában is szakszervezeti vezetőként és szakszervezeti konföderációként is követeltük –, hogy a kormány hosszabbítsa meg ezt a három hónapot. A válság időszakában a három hónap rettentően kevés, és ezt jól bizonyította az elmúlt két év, hogy azok, akik elvesztették a munkájukat, nagyon nehezen találtak másikat.

Ha megnézzük azokat a javaslatokat, amelyeket a Magyar Szakszervezeti Szövetség a választáson induló pártok számára fogalmazott meg, akkor abban az áll, hogy ki kell bővíteni az álláskeresési időt, amelyre bizonyos álláskeresési járadékot számítanak, de fontos, hogy az időszak második felében az állásnélkülinek el kell kezdeni valamilyen képzésben, oktatásban való részvételt – idézett a javaslatukból Székely Tamás. Ezzel lehet biztosítani, hogy azt a szakmát, ami adott esetben a környezetében keresett szakma, minél hamarabb el tudja sajátítani, hogy új munkahelyet találhasson – tette hozzá.

„Bár a statisztika azt mutatja, hogy elenyésző a munkanélküliek száma a korábbiakhoz képest, azért ezt kételkedve fogadom, hiszen ma Magyarországon a munkanélküliek statisztikája, pont ennek a rövid három hónapnak köszönhetően álságos, hiszen három hónap után kikerülnek a statisztikából. Meggyőződésem, hogy jóval magasabb a munkanélküliség, mint amit a számok mutatnak, függetlenül attól, hogy milyen gazdasági helyzet van a pandémia időszakában mértekhez képest.”

Székely Tamás a KlikkFM műsorában kitért arra, is, hogy megkereste a kormányt egy új uniós szabály bevezetésével kapcsolatban.

Van egy európai uniós jogszabály, amely védelmet adhat azoknak a bejelentőknek, akik valamilyen szabálysértést vélnek felfedezni, és ezzel veszélybe kerülhetnek. Mondjuk egy pályázaton elnyer egy cég egy nagyobb összeget és ezzel kapcsolatos tevékenységet folytat úgy, hogy közben a munkavállalók érdekei sérülnek – legyen az zaklatás, vagy az egyenlő bánásmód megsértése. Ezzel kapcsolatban a szakszervezeti tisztségviselő bejelentést tesz, amiért elbocsájtják. Ezt a jogszabály tiltja, védelmet ad a bejelentőnek, de a magyar kormány elfelejtette bevezetni.

„Ennek a határideje decemberben lejár és ezért is fordultam a kormányhoz, hogy hol tart ez az ügy. A válaszból kiderült, hogy sehol.”

Forrás: Hirklikk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!