A világjárvány ugyan hatással volt a külföldi munkavállalásra is, azonban 2021-re már ismét minden korábbi rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma.

Sosem dolgozott még ilyen sok magyar Ausztriában - számolt be a Portfolio az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos munkatársának vizsgálódása alapján.

Reizer Balázs Munkaerőpiaci Tükör 2020 című évkönyvsorozatban megjelent tanulmányában arról ír, 2021-ben már ismét olyan sok magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt. Sőt, minden korábbi létszám csúcsot megdöntött. A kutató arra következtet - ha a járvány miatt nem korlátozzák újra a vendéglátóipart -  az Ausztriában dolgozó magyarok száma már rövid távon is tovább fog emelkedni.

Az osztrák munkaerőpiacon egészen 2010-ig stagnált a magyar munkavállalók száma, ugyanis egészen sokáig kellett várni arra, hogy megnyíljanak a lehetőségek a szomszédban: "Első lépésben 2008-ban az Ausztriában hiányszakmának tartott foglalkozások váltak elérhetővé (főként építőipari és mérnöki foglalkozások), majd 2011 májusa után minden adminisztratív akadálya megszűnt a magyar állampolgárok foglalkoztatásának. Ennek megfelelően 2011 óta stabilan növekszik az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma. Míg 2010-ben megközelítően 20 ezer magyar munkavállaló dolgozott Ausztriában, ez a szám a koronavírus-járvány kezdetére már 100 ezer főre emelkedett" – magyarázta Reizer.

A foglalkoztatottak száma 2020 februárjában érte el a csúcsot, akkor 101 305 magyar dolgozott Ausztriában. A koronavírus járvány első hullámának következtében alig egy hónap alatt 78 062 főre csökkent.

A visszaesést a szállodák és egyéb vendéglátóhelyek (főként síközpontok) bezárása okozta. A foglalkoztatottak száma ebben az iparágban 27 965-ről egy hónap alatt 61,3 százalékkal, 10 816 főre csökkent - írják.

"A magyar munkavállalók számának csökkenése meghaladta a teljes iparág visszaesését is. A teljes szektorban a foglalkoztatás ugyanis 45,1 százalékkal csökkent (235,6 ezer főről 129,4ezer főre). A visszaesés azonban sokkal kevésbé érintette a többi iparágat. Nem meglepő módon a vendéglátáson kívül az adminisztratív és egyéb szolgáltatásokban esett legjobban a foglalkoztatás. Itt a foglalkoztatott magyarok száma február és március között 2300 fővel, azaz megközelítőleg 20 százalékkal csökkent. A csökkenés itt azonban kifejezetten rövid idejű volt, és a foglalkoztatás már áprilistól kezdve növekedő pályára állt" – mutatott rá a szakértő.

A teljes elemzést itt olvashatja el.

Forrás: atv.hu