Jogi ellentmondásokra hívták fel a figyelmet a pedagógus szakszervezetek az oktatási államtitkárral folytatott egyeztetésen. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a tanárokra vonatkozó kötelező eskütétel csak felesleges bonyolítás, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra mutatott rá, hogy a jelenlegi rendelkezések szerint nem lehet visszahívni nyugdíjas pedagógusokat a közoktatásba - hangzott el az ATV Híradó beszámolójában.

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a júliusban elfogadott státusztörvény végrehajtási rendeletéről tárgyalt pénteken a tanárokkal, akik szerint bőven lenne még javítanivaló a jogszabályban. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többek közt azt kifogásolja, hogy jövő májustól csak az lehetne pedagógus, aki például az orvosokhoz hasonlóan esküt tesz diplomája megszerzésekor. A PSZ szerint ez teljesen felesleges bonyolítás.

"Mondjuk az az élethelyzet, hogy ha valaki nem vesz részt a saját diplomaosztóján, saját önhibáján kívül, akkor az nem taníthat? Azt mondták, hogy ez egy nagyon jó kérdés. Mi javasoltuk, hogy vegyék ki ezt a rendelkezést és adják meg az egyetemeknek, főiskoláknak azt a szabadságot, hogy ők majd a saját SZMSZ-ükben, ahogy eddig is, csinálhatnak ilyen esküt"

- mondta az ATV Híradó stábjának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Eközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője arra hívta fel Maruzsa Zoltán államtitkár figyelmét az egyeztetésen, hogy bár a kormány azt tervezi, hogy visszahív nyugdíjas tanárokat a közoktatásba, a jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

Nagy Erzsébet, a szervezet ügyvivője kiemelte, a jelenlegi kormányhatározat szerint már nem lehet alkalmazni azokat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Őket tehát nem lehet közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni, csak akkor, ha erre külön engedélyt kap az intézményt. Hozzátette, ezért is kellene ezt a határozatot is vagy visszavonni, vagy egy átmeneti rendelkezéssel felülírni.

Az ATV Híradó stábja megkereste a kormányzati tájékoztatási központot, hogy milyen módon kívánják orvosolni a PDSZ szerint fennálló jogi ellentámondást, illetve, hogy pontosan hány pedagógus pozíció betöltetlen jelenleg a közoktatásban, de egészen eddig nem érkezett válasz. Az utóbbi kérdésre pedig a Momentum oktatáspolitikusának adatigénylései is eddig érdemi reakció nélkül maradtak.

"Nagyon sok adatkérést küldtem be én is, hogy lássunk már tisztán, hogy hány pedagógus hiányzik a rendszerből. E egyébként nagyon nehéz folyamat, mert a kormányzat nem akarja kiadni ezeket az adatokat, szóval gyakran jogi eszközökkel kikényszeríteni ezeket"

- mondta Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője.

A kormány és a pedagógus szakszervezetek közötti státusztörvény végrehajtási rendeletéről szóló, valamint a sztrájkbizottsági egyeztetések jövő szerdán folytatódnak.

 Forrás: ATV