Ha életbe lép a rendelet, akkor az érdekképviseleti tagoknak jobban oda kell figyelniük, hogy a díjak eljussanak az adott szervezethez. 

Módosítaná a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt egy rendelettervezet – derül ki a kormány oldalára felkerült dokumentumból, amelyet a 444.hu vett észre.  Az eddigi gyakorlat szerint a dolgozók béréből – írásbeli igény esetén – a munkáltató levonta a szakszervezeti díjat, s elutalta az általa megjelölt szervezetnek. Azonban a jövőben az állam teljesen kivonulna ebből a folyamatból és a dolgozó kérésére sem folyósítaná a tagdíjat többek közt a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek, valamint a köztisztviselők szervezeteinek, az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek, de érintettek a köznevelésben dolgozók is.

Amennyiben hatályosul a módosítás, akkor a tagoknak maguknak kell elintézniük, hogy a tagdíj eljusson a szakszervezetekhez. A javaslatot augusztus 15-ig lehet véleményezni.

Forrás: Népszava