A munkavállalói és emberi jogok érvényesítése, valamint a tisztességes munkakörülmények előmozdítása a legfontosabb cél a következő években az akkumulátor-ellátási láncban, erről egyeztek meg a munkavállalókat képviselő szervezetek a Budapesten rendezett Akkumulátor világtalálkozón – közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

A közlemény szerint a csütörtök-pénteken tartott rendezvényen megállapították: az akkumulátor-ellátási lánc gyorsan bővül, Európában várhatóan 800 ezer új akkumulátorral kapcsolatos munkahely jön létre a következő években, globálisan pedig 2030 körül tízmillió munkahely lesz az akkumulátor-értékláncban, amelyek több mint fele a feltörekvő országokban található majd.

A fő nyersanyagokért – kobalt, lítium, réz és nikkel – folytatott küzdelem az emberi jogok megsértéséhez és elfogadhatatlan környezeti következményekhez vezetnek, valamint az ellátási lánc alsóbb rétegeiben egyre gyakoribb a munkavállalói jogok megsértése – hívták fel a figyelmet.

Ezért az akkumulátorgyártásban dolgozó munkavállalókat képviselő IndustriALL Global Union és az IndustriAll European Trade Union az eseményen arról egyezett meg, hogy a következő években a munkavállalók alapvető jogai és a tisztességes munka előmozdítása érdekében szorgalmazza a szakszervezetek összefogását az ellátási láncban.

Fellépnek egy fenntartható iparpolitika és egy megfelelően finanszírozott ellátási lánc stratégia kifejlesztéséért. Szorgalmazzák a láncban részt vevő multinacionális vállalatok emberi jogi átvilágítását, a munkakörülmények, a bérszintek, az egészség és biztonság javítását, a nemek közötti egyenlő díjazást, valamint a munkahelyi erőszak és zaklatás felszámolását – áll a közleményben.

Forrás: MTI