Kevés a fizetés, nincs elég védőnő az országban - erről beszélt a Független Egészségügyi Szakszervezet egyik védőnői alapszervezetének vezetője a Népszavának. A csaknem 5 ezer körzetből 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő. A DK a belügyminisztert teszi felelőssé a kialakult helyzetért. A Belügyminisztérium Híradónk megkeresésére pontatlannak nevezte az adatokat, és azt is közölte: az idén júliusi 18 százalékos béremelés után jövő márciusban tovább nő a védőnők fizetése.

Júliustól folyamatosan nő a betöltetlen körzetek száma - mondta a független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője 

Mint ismert, a védőnőkre nagy felelősség hárul, ugyanis a gyermekágyas időszak segítése mellett, a terhes és családgondozás is a feladatuk. Jelenleg ugyanakkor 277 területi és további 50 iskolai védőnői állás betöltetlen. Ez önmagában 714 feladatellátási helyet érint, és csaknem 5000 védőnői körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik védőnő - tudta meg a Népszava.

"Sok védőnő teljes körzetet lát el, ebből egyértelmű, hogy megduplázódik a feladata. Így jóval kevesebb idő jut arra, hogy ő minőségi ellátást tudjon nyújtani akár a saját körzetben, akár a helyettesített körzetben" - mondta híradónknak Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője.

A hiány mögött anyagi gondok is állnak, a helyettesítési óraszám csökkentésével párhuzamosan erősen visszavették az ezért járó díjazást is. A Szakszervezet az Országos Kórházi Főigazgatósághoz fordult. "Kértük őket, hogy egy utasítást adjanak ki, amivel egységesíteni tudnák országszerte a munkakörülményeket és a bérezést is" - tette hozzá Szalainé P. Boglárka.

Választ ugyanakkor még nem kaptak. A DK az ügyben lépést tervez. A Demokratikus Koalíció szerint a védőnői szolgálat gyors leépülése bizonyítja, hogy minden közszolgáltatás tönkre megy, amit az Orbán kormány elvesz az önkormányzatoktól.

Kérdésünkre a Belügyminisztérium azt írta: a sajtóban megjelent adatok és értelmezések teljesen pontatlanok. A betöltetlen védőnői álláshelyek száma folyamatosan csökkent az elmúlt években, 10-ről 6%-ra. Hozzátették: a védőnők bére is növekszik, az idén júliusi 18 százalékos béremelés után 2024 márciusában tovább emelkedik a fizetésük.

 Forrás: ATV