A világ egyik legfényesebb elméje, az elméleti fizikus Stephen Hawking szerint a valódi mesterséges intelligencia az „emberi faj végét” is jelentheti. Legalább is 2014 végén még erről beszélt a BBC-nek.

Úgy véli, a mesterséges intelligencia eddig kifejlesztett primitív formái nagyon hasznosak bizonyultak, de veszélyes lehet valami olyat létrehozni, ami egyenértékű vagy képes felülkerekedni az emberen. “Elszabadulhatnak, és egyre gyorsabban fejleszthetik magukat, míg az emberek a lassú biológiai evolúciójukkal nem tudnák felvenni velük a versenyt... Úgy hiszem, hogy még sokáig mi fogunk uralkodni a technológiák felett, és ezzel a világ számos problémáját megoldjuk."



   Hogy a professzor víziója valóban beteljesül-e egyszer, azt nem tudhatjuk, de egy ennél jóval kézzelfoghatóbb „fenyegetésre" hívja fel a figyelmet a World Economic Forum cikke. Egyedül Japánban 300 ezer különféle ipari robot működik a gyárakban, másik 200 ezer Észak-Amerikában, amely az emberek munkahelyére jelenthet veszélyt. Az automatizáció azonban nem csak a gyártósorokon csökkenti az emberi beavatkozás mértékét, hanem a legkülönfélébb munkaköröket válthatja ki. Az Oxford University adatai szerint például a hitelügyintézők, portások, jogi asszisztensek, taxisok és sofőrök munkáját vehetik át nagyon magas valószínűséggel a robotok.

Forrás: Portfolio