A csütörtöki kormányinfón Lázár János új részleteket közölt a nagyszabású bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban – írja az Index.

  • Lázár azt szeretné, hogy brit mintára alakítsák át a szabályok rendszerét: ha egy új szabályt akar valamelyik minisztérium, akkor ahelyett kettő szabály megszüntetését kell javasolnia
  • A miniszter azt is szeretné, ha az új javaslatok minél inkább támogatnák az EU-s források lehívását 2019-ig. Ehhez arra van szükség szerinte, hogy mindenki aki pályázatot nyer 50%-os előleget felvehessen a projektjére már az indulásig
  • Adóbürokrácia csökkentésére is készül a kormány, Magyarország ugyanis ebben szinte a legrosszabb uniós szinten.
  • Továbbfejlesztenék az egyablakos ügyintézést. Ez 50 milliárd forintos informatikai beruházással járó intézkedés lesz.
  • A 90 központi intézményből álló bürokráciával nehéz dolga lesz a jövőbeli kormányoknak Lázár szerint, ezért kell tovább vinni a bürokráciacsökkentést. A megszűnő és valami másba beolvadó háttérintézményekkel együtt 100-150 ezer munkahely is eltűnik a következő években.
  • Lázár felvette azt az újdonságot is, hogy a leépítések nem csak az állami intézményeket, de az állami vállalatokat is érintenék. Ha a miniszter valóban beterjeszti ezt a javaslatot, akkor a fentieken felül rengeteg munkahely szűnhet meg. 

Lázár szerint az intézkedések célja, hogy az emberek és a vállalkozások élete könnyebb legyen. Európában az összes foglalkoztatottakon belül az állami foglalkoztatottak aránya 10% körül van, ez Magyarországon 18-20%, vagyis egymillió embernek utalunk pénzt 3,3 millió ember befizetéseiből. Az egymillióból 250 ezer ember cégeknél, cégek cégeinél dolgozik, és mind állami vállalkozás - indokolta az állami alkalmazottak létszámának csökkentését a miniszter.

Sokaknak mennie kell, de ki marad, jobban jár

Lázár János néhány konkrét tervről is részletesen beszélt. Ahhoz, hogy július 1-jével az új állami tisztviselői kar létrejöjjön, át kell alakulnia a járási és a kormányhivataloknak. Az év végére 36 ezerről 30 ezerre csökkentik a járási- és kormányhivatalokban dolgozók létszámát. ha megvalósul a leépítés, 30 illetve 50 százalékos béremelések jönnek júliusban és januárban.

A megszűnő intézmények embereinek idei átvételekor a bértömeget 80 százalékban maximálják. A 2017-es költségvetésben pedig 15 százalékos létszámkorrekcióra tesz javaslatot Lázár a központi államigazgatási szerveknél, de ez nem érinti a kórházakat.

Megéri önként felmondani 

A miniszter önkéntes kilépési programot is szeretne elindítani: ennek keretében támogatást kaphatnak azok, akik 2016. július 1-je és 2017. január 1-je között maguktól távoznak a szervezetektől. Akinek ez sikerül, a végkielégítésénél jóval nagyobb, 5-10 millió forintos összeget kaphat, ha vállalja, hogy nem állami vagy önkormányzati cégnél helyezkedik el a következő 10-15 évben. Ennek motiválására hogy újraindul a Karrierhíd program, amelynek keretében a munkaadók kapnak támogatást, ha az állami szolgálatból kilépett dolgozót vesznek fel.

A kormányinfót az Index élőben követi, a többi részéletről ebben a cikkünkben tájékozódhat.

Forrás: Index