Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról, a helyére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár került - értesült az Index. Balog Zoltán szombati sajtótájékoztatóján be is jelentette Czunyiné távozását. Orbán Viktor korábban azt mondta az államtitkárról, hogy „akár cserebogár is lehet belőle”. Úgy látszik, ebből csak a csere jött be, Czunyiné belebukott a pedagógustiltakozásokba – írja az Index.

Balog Zoltán  miniszter szombaton bejelentette Czunyiné távozását. A bukott államtitkár kormánybiztosként felel a jövőben közoktatás digitális megújításáért.

Czunyiné helyére Palkovics László lép, aki 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.

A héten lehetett már érezni, hogy valami nincs rendben Czunyiné körül. Kedden délután Komáromban tartott volna egy sajtótájékoztatót „a januárban életbe lépő jelentős kormányzati intézkedésekről" címmel. Legalábbis az MTI eseményei között ez az információ szerepelt, a helyszínre érve azonban kiderült, hogy szó sem volt ilyesmiről, a rendezvény pénteken lesz. Csütörtökön délután telefonon érdeklődtünk Czunyiné titkáránál, aki közölte a sajnálatos tényt: Czunyiné pénteki sajtótájékoztatója is elmaradt. Szerettük volna megtudni, hogy miért, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy erről „nincs információ".

Rezgett a léc régebben is

Az, hogy Czunyinét félreállítják, azért sem annyira meglepő, mert már korábban is felröppentek hírek arról, hogy mennie kell. Czunyinétől azt várták, hogy rendbe teszi mindazt, ami Hoffmann Rózsának nem sikerült. És bár részsikerek voltak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is úszik az adósságokban, a közoktatás centralizáltsága és túlzott bürokratizálódása pedig a pedagógusok és a szülők agyára megy, és éppen a mostani pedagógustiltakozások jelzik, hogy ez akár politikai kockázatokkal is járhat a Fidesz számára. Merthogy baj van, az tagadhatatlan, hiába próbálnak úgy tenni a kormányzati szereplők, mintha (majdnem) minden rendben lenne. Még az EMMI háttérintézményének kutatói is lesújtó véleménnyel vannak arról, hogy hogyan milyen eredménnyel sikerült megvalósítani az iskolák államosítását. Röviden: a magyar központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.

Az államtitkár félreállításának a hátterében sokak szerint az is meghúzódik, hogy régóta konfliktusa van helyettesével, Pölöskei Gábornéval, aki történetesen Áder János köztársasági elnök húga. Balog ebben a harcban két tűz közé került, a miniszter rendszerint megvédte Czunyit a belső támadásoktól.

Kinevezése előtt Czunyinének egyébként egyáltalán nem volt tapasztalata iskolavezetésben vagy oktatásszervezésben, viszont megbízható káder volt, akit ügyes szervezőnek is tartottak: ő vezette Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatalt,  2004 óta tagja a Fidesznek, de csak 2010 óta képviselő. Azt már kinevezésekor tudni lehetett, hogy a végrehajtó szerepét szánják neki, a az oktatásügy nagy stratégiai döntéseiről a feje felett döntenek. Igaz, amikor Orbán Viktor szűk körben egyszer arról beszélt, hogy azért nincsenek női miniszterek a kormányában, mert nem tudnák elviselni a karaktergyilkosságot, Czunyinét a karakán kivételek közé sorolta. 

Harc a nyilvánosság ellen

Az államtitkárnak azt sem tett jót, hogy hülyeségeket beszélt. "Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével. Ezt a kémia hatást kellene elmagyarázni egy 14 éves kislánynak, és nem a hatsoros kémiaképletet bemagoltatni velük" – mondta például az 2014-2015-ös tanévet értékelő beszélgetésen, hogy aztán egy tanár nyilvánosan helyre tegye a természettudományokban valóban járatlan politikust. De más szereplései sem sikerültek túl jól, amiben szerepet játszik az is, hogy ha baj van, igyekszik eltűnni a sajtó szeme elől

Czunyiné renoméjának vélhetően az sem tesz túl jót, hogy miközben az Orbán-kormány sportközpontú oktatáspolitikájának ékköve a mindennapos testnevelés mellett a kötelező úszás, a Klik az úszásoktatást végző egyesületek felé súlyos pénzekkel tartozik, amiért az iskolák már a reform második tanévében sem tudják teljesíteni a tantervben foglalt kötelezettségüket. 

A mostani pedagógustiltakozási hullám - amely lényegében Czunyinét is elsodorta - Miskolcról indult el még januárban. A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai január elején  nyílt levelet írtak  a kormánynak, miután hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. A levélben keményen fogalmaztak, mint írták, „kaotikussá vált minden (...), Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban." (A levél teljes terjedelmében  itt olvasható .)  A miskolciak levele lavinát indított el, egyre több iskola csatlakozott hozzájuk, január végére már közel 500 iskola értett egyet a hermanosok kezdeményezésével. 

A kormányzati kommunikáció ezzel párhuzamosan az elégedetlenkedő tanárokat akarja hitelteleníteni azzal, hogy a kormányzathoz közel álló lapon és a távirati irodán keresztül  azt sugallja, hogy a tüntetések mögött Soros György áll .   

Forrás: Index