Nagy szégyen, hogy a több mint négyszáz éves református oktatására olyannyira büszke Debrecenben a tanárok nem merik kinyitni a szájukat. Holott mindannyian tudják, hogy most nemcsak a saját bőrükről van szó, hanem a tanítványaik jövőjéről is – magyarázza nagy hévvel egy középiskolai tanár, majd dicséretre méltó önkritikával bevallja: ő sem meri a nevét adni a nyilatkozatához – írja a Népszabadság.

Ezt annak kapcsán mondja, hogy február harmadikán – aznap, amikor miskolci kezdeményezésre több településen tüntettek a pedagógusok – az ország második legnagyobb városában nem szerveztek demonstrációt. Hajdú-Bihar megyéből – mint többen fogalmaznak – Hajdúszoboszló „mentette meg a debreceniek becsületét": hiszen a kis fürdővárosban utcára mentek a tiltakozók. Debrecenből több iskola csatlakozott ugyan az országos tiltakozáshoz, de megmozdulásra nem került sor.

– A kollégák meg vannak félemlítve, de ez nem most kezdődött – magyarázzák a tanárok. – Már a Klik létrejötte óta vannak riasztó jelek arra nézve, hogy a rendszer bünteti a különvéleményt. Szóval a debreceni helyzetet nem úgy kell elképzelni, hogy a tantestületeknek most direktben odaszóltak, hogy nem mehetnek tüntetni. Lehet, hogy ilyen is volt, de a debreceni tanárok már megtanulták a leckét. És a megfélemlített emberek a legjobb „diákok": mostanra már mindenki tudja, hogy a hatalom szempontjából mi a „helyes" és mi a „helytelen".

Igaz, „direkt" intézkedések azért mégis történtek Debrecenben: voltak olyanok, akiket „véletlenül" éppen akkor osztottak be február harmadikára helyettesíteni, amikor kiderült, hogy el szeretne menni a miskolci tüntetésre. Mások azt mondják: az intézményük igazgatója beszélte le őket a demonstráción való részvételről, mondván, hogy ne okozzanak fölösleges bajt az iskolájuknak.

– A pedagógusok megosztottak: nagyon sokan egyetértenek a pedagógusok ezreinek követeléseivel, de azok, akik nem függenek a Kliktől, úgy érzik, rájuk ez az egész nem is vonatkozik – magyarázzák a helyiek.

Debreceni tanárokkal beszélgetve kiderül az is: a Fidesznek olyannyira sikerült a Klikre hárítani az oktatási rendszer problémáit, hogy az iskolákban sokan nem is a kormánypártokat okolják a tarthatatlan helyzet miatt, hanem a központot.

Úgy vélik, minden gondjuk a Klik működési zavaraiból fakad, s azt hiszik, hogy ha a szervezetet megújítják vagy lefejezik, akkor rendbe jönnek a dolgok. Ezt egy pedagógus ezzel a frappáns megjegyzéssel írta le: A még mindig fideszes érzelmű kollégáim nem a kormányban csalódtak, hanem a fenntartóban. Így oldják fel magukban azt az ellentmondást, hogy az oktatást éppen az az Orbán Viktor züllesztette le, akit ők tévedhetetlennek hisznek. Ez az oka annak, hogy Debrecenben csönd van.

Forrás: Népszabadság