Milliárdokat költ a kormány munkahelyteremtésre, miközben nincs szakember, aki betölthetné az üres állásokat. Pékek, szakácsok és mérnökök mennek külföldre dolgozni. A „Gyere haza fiatal” nevű programmal eddig mindössze 21 embert sikerült hazacsábítani.

Egész nyáron gondot jelentetett a szakemberhiány a Balatonnál. Hiába hirdettek a vállalkozók, betöltetlenül maradtak a szakács, a cukrász és a  pékállások is.

  Az egész országban gond a szakemberhiány, tele van az internet állásajánlattal. Van, aki cafetériát, túlórapénzt és bónuszt is ígér, máshol végzettséget sem kérnek csak szakmai gyakorlattal is beérnék ha jelentkezne valaki.

   Egy, a Hír TV-nek név nélkül nyilatkozó cégvezető szerint külföldre mennek a magyar szakemberek. „Régebben nálunk volt egy tanuló és visszajött beugrósnak, kérdeztem, hogy na mi van? Elvégezted az iskolát, tudod, hogy van egy tuti munkahelyed. Azt mondta, hogy igen, van egy másik is, azt hiszem 4500 eurót kap kint külföldön. Még nem végzett, de elmondta, hogy ott már megvan a fix helye, várják szeretettel."

   Nem várta meg a hétfőt, szombaton tartott rendhagyó sajtótájékoztatót a nemzetgazdasági miniszter. 18 milliárd forinttal segítik a jövőben a magyar vállalkozásokat – ezt jelentette be Varga Mihály. A pénzt azonban nem adja ingyen a kormány, új munkahelyeket várnak cserébe. Mindezt úgy, hogy Varga Mihály is elismerte, több az állásajánlat mint a munkát kereső szakember. „Szlovákiában azt a megoldást választották, hogy ha egy külföldön dolgozó fiatal szakember hazamegy, akkor kap 5000 eurót. Magyarország egy másik megoldást választott, mi támogatást adunk ehhez, de mi szeretnénk a munkaadót és a munkavállalót összehozni és egy ilyen programot indítottunk el, megjegyzem kísérleti projekt jelleggel" – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Eddig 21-en jöttek vissza Magyarországra a Gyere haza fiatal program keretében – az LMP szerint ez is mutatja, hogy a kormány feleslegesen dob ki az ablakon milliókat, ahelyett, hogy gondolkodna, miért mennek külföldre dolgozni a magyarok. „Két kezünkön meg tudjuk számolni, mennyi fiatalt hoztak haza ezzel a programmal, miközben adófizetők pénzét költik el, kérdés, milyen hatékonysággal" – mondta Szél Bernadett, az ökopárt társelnöke.

   A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30 és 40 éveseknek pedig harmada  szeretne külföldön dolgozni.

Forrás: mno.hu