A Magyar Idők információi szerint az egészségügyi érdekvédelmi szervezeteket is meglepte, hogy az orvosi kamara a kormányfőhöz fordult, további fizetésemelést sürgetve a doktoroknak. Egyesek szerint mindez pusztán figyelemelterelés.

Nem csupán az egészségügyi szakdolgozóknál, hanem az orvosoknál is újra kell tárgyalni a bérmegállapodást, mert a minimálbér és a garantált bérminimum amúgy örvendetes év eleji jelentős emelése máris devalválja a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás eredményeit – mondta a Magyar Időknek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Éger István hangsúlyozta: bár az a vád érte őket, hogy ezzel fel akarják rúgni a tavaly aláírt egyezséget, éppen ellenkezőleg, a kamara azt szeretné, ha annak szellemében járnának el. Márpedig a tavaly szeptemberben aláírt megállapodásban többek között az áll, hogy a felek szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal „áttekintik a megállapodásban foglaltak végrehajtását, és megvizsgálják a megállapodástól való munkavállalók javára történő eltérés lehetőségét”.

A kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa azért fordult a közelmúltban a miniszterelnökhöz, mert úgy látja, nincs esély arra, hogy a megemelt garantált bérminimum legyen az alapja a kialkudott béremelésnek, így azonban szertefoszlanak a nagy nehezen kiharcolt eredmények – magyarázta Éger István.

A kamara akciója lapunk információi szerint nemcsak az egészségügyi kormányzatot, de a többi érdekvédőt is meglepte.

Az úgynevezett ágazat-sztrájktárgyalások – amelyek nyomán tavaly sikerült tető alá hozni az egészségügyisek többéves bérmegállapodását – résztvevői ugyanis már az év elején rögzítették: gondot jelent egyes fizetési kategóriák összecsúszása a garantált bérminimum növelése miatt, és el is kezdődtek az egyeztetések a lehetséges megoldásokról – az ápolók körében.

Maga az egészségügyi államtitkár is azt nyilatkozta, tárgyalást kezd a nemzetgazdasági tárcával, hogy a kórházak megtarthassák a járulékcsökkentés nyomán keletkezett megtakarításokat a további bérrendezés forrásaként. Ónodi-Szűcs Zoltán ugyanakkor egyértelművé tette: ez kizárólag az ápolókra vonatkozhat.

Vannak, akik úgy vélik, a MOK lépése nem más, mint figyelemelterelés. Arról a kínos ügyről például, amelyről a közelmúltban a Hvg.hu számolt be.

Eszerint öt orvos indított és nyert másodfokon is pert a MOK ellen, amely úgy kötött számukra csoportos életbiztosítást, hogy nem kérte beleegyezésüket adataik átadásához a biztosítótársaságnak. A 2011 és 2013 májusa között történt adatszolgáltatásról korábban az adatvédelmi hatóság is kimondta, hogy azzal a kamara megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát. A pert nyert doktorok nyomán azonban most újabb érintettek fordulhatnak bírósághoz.

A kamarának több mint negyvenezer tagja van, vagyis a bírósági döntés akár több ezer orvosnak is precedensértékű lehet

Külföldi állásokat hirdet a MOK lapja

Évek óta hirdet külföldi álláslehetőségeket több mint negyvenezer példányban megjelenő lapjában a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A testület elnöke arra a kérdésünkre, nem látja-e aggályosnak, hogy a kamara ily módon, ha közvetetten is, de segíti az orvosok külföldre távozását, azt válaszolta: informálniuk kell tagjaikat. – Az orvosok nem azért mennek külföldre, mert ilyen jellegű hirdetést olvasnak, hanem azok olvassák ezeket, akik amúgy is tervezik a külföldi munkavállalást – mondta Éger István. Hozzátette: nem lát semmi okot a hirdetések korlátozására, a lapot fenn kell tartani, amúgy a kérdés „unalmas”, azt már többször megtárgyalták miniszterelnök-helyettesi szintig. Az elnök a közelmúltban is arról beszélt újságíróknak, hogy „évek óta nem változott a külföldi munkavállaláshoz tőlük engedélyt kérők száma”, miközben a tavalyi hivatalos adatok egyértelműen az orvosmigrácó mérséklődését mutatják. Egészen másként áll a kérdéshez az elvándorlással ugyancsak érintett ápolók köztestülete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Honlapjukon a Ha lépsz, lépj itthon! jelmondattal létrehozott adatbázist működtetnek, amely harmincnapos elévüléssel tartalmazza az aktuális belföldi állásajánlatokat. Mint írják, mindezt abban bízva teszik, hogy a képzett és hivatásszerető magyar egészségügyi szakdolgozók közül egyre többen találnak hazai lehetőséget és megoldást céljaik megvalósításához.

Forrás: Magyar Idők