Kilencmilliárd forintos keretből képzési lehetőségekkel támogatja a kormány a gyermeket nevelő nők foglalkoztatását. Nagyobb szükség van rugalmas munkahelyekre és munkakörökre is. A programra az önkormányzatok és az önkormányzati konzorciumok a hét végétől adhatnak be pályázatot – írja a Magyar Idők.

Sok a tartalék a hazai munkaerőpiacon, ezért képzési lehetőségekkel támogatja a kormány a gyermeket nevelő nők foglalkoztatását. A programra az önkormányzatok május 19-től adhatnak be pályázatot a források kimerüléséig, vagy legkésőbb 2018. május 21-ig – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára tegnap a GE Magyarország rendezvényén, a dolgozó szülők napjának megnyitóján.

 Novák Katalin elmondta, hogy bár a női foglalkoztatás terén lassan érjük utol az európai uniós átlagot, a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága terén viszont elmaradunk attól. A hagyományos munkakörben, reggel nyolctól négyig-ötig tartó elfoglaltság nagyon nehéz a kisgyermeket nevelők számára, nagyobb szükség van rugalmas munkahelyekre és munkakörökre. Az otthonról végzett munka és a csúsztatott munkavégzés megoldás lehet, ekképpen a nők atipikus munkavégzését és foglalkoztathatóságát kilencmilliárd forinttal támogatja a kormány. Novák Katalin a tájékoztatón kiemelte: központokat hoznak létre, ahol a nők olyan képzéseken vehetnek részt, amelyek a rugalmas elhelyezkedésüket segítik. Példaként említette a pedagógusokat, akik a kisgyermekük mellől nem tudnak bejárni az iskolákba tanítani, ám néhány évre átképzéssel találhatnak számukra munkát. A most elkülönített keretből 150-200 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok, illetve olyan konzorciumok, amelyekben az önkormányzatok a konzorciumvezetők.

A dolgozó szülők napja a GE munkatársainak önkéntes kezdeményezése. Az érdeklődők a rendezvényen előadásokon vehetnek részt, szakemberektől kaphatnak tanácsot a munka és a magánélet sikeres összehangolására, illetve a vezetők is megosztják velük tapasztalataikat. Bársony Farkas, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a családi nap kezdeményezője néhány évvel ezelőtt egy gyermekvállalásból budapesti munkahelyére visszajött kolléganőjük volt; ma már több ezer munkatársukat segítik a világ 140 országában.

Mérnöknőnek lenni menő

A magyar felsőoktatásban tanuló nők 53 százalékos aránya megfelel a nyugat-európai átlagnak, műszaki területen viszont elmaradás tapasztalható, a cél a mérnökképzésben részt vevő hölgyek arányának növelése – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára tegnap Budapesten. Palkovics László a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kezdeményezett TechCsajok című rendezvényen, középiskolás lányok előtt azt mondta, mérnöknek lenni érdekes, jó, és nem nehezebb, mint például orvosnak lenni. – Aki viszont ilyen területen végez, annak biztosan lesz munkahelye, a technológia fejlődése ugyanis nem követhető megfelelő szakemberek nélkül. Azokon múlik, hogyan néz majd ki a világ hatvan-hetven év múlva, akik most jelentkeznek egyetemre – emelte ki. – A magyar járműipar ma az élvonalba tartozik, az egymással kommunikáló járművek fejlesztésén dolgozó nemzetközi cégek nagy valószínűséggel Budapest mellett döntenek egy beruházás helyszínének kiválasztásakor, mert itt elérhetők a megfelelő szakemberek – mondta Palkovics László.

Forrás: Magyar Idők