Magyarországon az utóbbi években nem szűkült bérszakadék, minél magasabb egy nő iskolai végzettsége, annál kevesebb fizetést kap férfi kollégáinál – írja a 24.hu.

A 2020-ban diplomát szerző nők generációja lehet az első, amelyik már ugyanannyi fizetésért dolgozhat, mint férfi kortársai – derül ki többek között a Getting to Equal 2017 címet viselő Accenture-tanulmányból.

A kutatás szerint egy nő keresetének 100 dollárjára átlagosan 140 dollár jut, ha a munkavállaló férfi. A 29 országban, 28 ezer ember bevonásával készült felmérés arra is rámutat: mivel a nők kisebb eséllyel találnak munkát, így a valós különbség még ennél is nagyobb. Valójában a női kollégának kifizetett 100 dollárra – a rejtett hátrányok miatt – 258 dollár férfikereset jut.

Megállapítják továbbá, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci trendeket folytatva ezek a különbségek a fejlődő országokban 2168-ra, míg a fejlett országokban 2080-ra szűnhetnének meg. Azt is írják, hogy a hátrányt gyorsabban faraghatják le a nők, ha van karrierstratégiájuk, ha tudatosan használják a digitális technológiákat, és ezen a téren folyamatosan fejlődnek.

De azt is hozzáteszik, hogy a karriergyorsítók mellett szükség van az üzleti, kormányzati és tudományos köröktől kapott támogatásra is. Így összességében már 2030-ra 35 százalékkal csökkenthetnek a díjazásbeli különbségek, 3,9 milliárd dollárral növelve így a dolgozó nők jövedelmét.

Érdeklődtünk a felmérés készítőinél, vannak-e magyar adataik. Kiderült, hogy ugyan a 29 ország mintegy fele európai volt, de Magyarország nem volt köztük, ezért tovább kutakodtunk.

Magyarországon is jelentős a bérszakadék

A Paylab.com év elején publikált kutatása szerint a közép-kelet-európai országok közül a legnagyobb bérszakadék Észtországban (24%), illetve a négy visegrádi országban (Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország) mutatkozott, a legkisebb differencia pedig a balkáni államokban. Magyarországon átlagosan 22 százalékkal kevesebb a nők átlagfizetése, mint a férfiaké.

A pozíciók szerinti összehasonlítás alapján az is kiderült, hogy a nők átlagosan mennyivel kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért: ez az arány Európában 2 és 11 százalék között mozog (Lengyelországtól Észtországig). Magyarországon 8 százalékkal kevesebb bér járt ugyanazért a munkáért egy nőnek. Ez a kutatás megállapítja azt is, hogy a pályakezdőknél a legkisebb a nemek közötti bérkülönbség, vagyis a korral egyre nő.

Megemlítettek olyan pozíciókat is, ahol többet kereshetnek a nők a férfiaknál (pl. adminisztráció, könyvelés, egészségügy és szociális ellátás, gyógyszeripar, oktatás, HR, ingatlanközvetítés, bolti eladás, banki ügyintézés, recepció, ügyféltámogatás). A kutatás szerint a pénzügy és a felső vezetés területén (ahol a legkisebb a nők aránya) a legnagyobb a két nem közti bérszakadék. Ezek a megállapítások más tanulmányokban is visszaköszöntek.

A nőnapra készített Eusrostat-felmérés pedig azt mutatta ki, hogy az unión belül Magyarországon van a legjobban lemaradva a női vezetők bére a férfiakéhoz képest (-33,7 százalék).

A magyar nőknek nehéz lesz lefaragni a hátrányt

Egy tavalyi KSH-kutatásban (Nők és férfiak Magyarországon, vg.hu) arról is találtunk adatokat, hogy vajon csökkent-e Magyarországon a férfiak és nők közötti bérszakadék. Nincs jó hírünk: úgy tűnik, nemigen.

A KSH egyébként más felméréseknél jóval kisebb béreltérést mutatott ki, eszerint a magyar nők átlag 13,2 százalékkal kisebb fizetést kaptak a férfiaknál 2014-ben. Ez a különbség 4,2 százalékponttal volt kisebb az ezredfordulón mértnél. 2005-höz képest viszont nincs javulás, hiszen akkor még csak 11,9 százalékkal kerestek kevesebbet a nők a férfiaknál. Vagyis tízéves távlatban nemhogy javult volna, hanem még romlott is a helyzet Magyarországon.

A nők kereseti aránya az egyszerű foglalkozásoknál közelítette meg leginkább a férfiakét (8,8 százalék volt a különbség), míg a vezető pozícióknál, a felsőfokú végzettségűek esetében 30 százalékos volt az eltérés. Utóbbi szegmensben ráadásul romlik a tendencia: 2000-ben és 2005-ben is még csak 20 százalék körüli különbséget mértek.

Hasonló következtetésekre jutott egy 2015-ös Fizetesek.hu-s kutatás is: minél magasabb egy nő iskolai végzettsége, annál nagyobb lemaradásra számíthat a bérénél. Évek óta átlagosan 21 százalékos lemaradást mértek a női kereseteknél, és ebben nem láttak javulást. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy adataik szerint 2011-ben a férfiak jövedelme átlagosan még csak 18 százalékkal volt több, akkor ez szintén azt mutatja, hogy nálunk az utóbbi években nem érzékelhető az előrelépés.

És hogy a vége azért jó legyen, vannak tippjeik is arra, hogyan érjenek el a nők magasabb fizetést. A lényeg, merni kell kérni, és tudni, hogy mi a valódi értékünk.

Forrás: 24.hu