Kétszázezer forint értékben ajánlott fel százliternyi alkoholos kézfertőtlenítőt valamelyik fővárosi kórháznak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A pontatlan megfogalmazás nem trehányság, a ReSzaSz ugyanis internetes szavazás alapján döntené el, melyik intézmény kapja a nagy mennyiségű alkoholos gélt.

Az internetes szavazók a szervezet petíciójában, az

  • Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet
  • Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ)
  • Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet
  • Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ
  • Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

közül választhatják ki a kedvezményezett kórházat, akik pedig támogatni is szeretnék az akciót, a ReSzaSz számlaszámára utalhatnak adományokat. A szakszervezet ígérete szerint ezt az összeget is további kézfertőtlenítő adományozására fordítja majd.

A ReSzaSz emlékeztet, szomorú és sajnálatos tény, hogy az uniós országok közül pont Magyarországon, a kézfertőtlenítést elsőként meghonosító Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap). 

„A kórházi kézfertőtlenítés olyan alapvető lenne, mint az, hogy az autóban indulás előtt bekötjük magunkat: előírás, hogy a kórházi folyosókon, kórtermenként iksz mennyiségű kézfertőtlenítő gélt biztosítsanak, ehhez képest viszont napi szintű problémát jelent a higiénia biztosítása az egészségügyben” – mondta a Magyar Nemzetnek Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke.

Felidézte, az Állami Egészségügyi Központ lapunkban idézett jelentését is, ami szerint 2014-ben Magyarországon évente több mint 32 ezer haláleset elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel – Dénes hangsúlyozta, a riasztóan nagy számhoz komolyan hozzájárulnak az egyébként steril körülmények között kizárható kórházi fertőzések, az intézetek higiéniai hiányosságai is.

 „Egy éve győzködjük a kormány illetékeseit, hogy minden egészségügyi intézményben megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő legyen, ez tényleg kezelhető pénzkérdés, nem igényelne milliárdokat” – mondta Dénes Tamás. Emlékeztetett, a ReSzaSz idén július elsejéig szerette volna elérni, hogy minden kórház folyosóján legyen elérhető kéztisztító gél, eddig eredménytelenül.

A szakszervezet a mostani akcióval is felhívná a figyelmet a problémára – és arra is van tervük, ha a megjelölt kórházak kínosnak éreznék a felajánlást: a 200 ezer forintból vásárolt fertőtlenítő gélt akkor elviszik az egészségügyért felelős államtitkársághoz, döntsék el ott, hogy melyik intézethez kerüljön majd az adomány.

Forrás: Magyar Nemzet