Bajban vannak a hazai takarítócégek – a munkaerővel párhuzamosan a működő vállalkozások száma is csökkent – írja a Világgazdaság.

2014 óta mélyrepülésbe kezdtek a takarítással foglakozó hazai vállalkozások és egyenlőre nincs jele a kilábalásnak – nyilatkozza Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. Amíg 2014-ben 5180 darab cég működött a piacon 42 000 főnél nagyobb alkalmazotti létszámmal, addig 2016-ra, a vállalkozások száma 4758 darabra olvadt, a munkaerő száma pedig 40877 főre apadt.

A krónikus munkaerőhiány a tavalyi évtől a vállalatok árbevételére is hatással volt, hiszen az előző évhez képest a szektor 18 milliárd forinttal kevesebb bevételt ért el. A negatív tendenciák legfőbb oka, hogy más szektorokhoz képest alacsonyak a bérek és jelentős a munkaerő külföldre és más iparágakba történő átszivárgása. Különösen problémás a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon, ahol már alig lehet képzett takarítót találni, de a képzettség nélküli, betanított takarítók is kezdenek elfogyni. A piac szereplői ugyanakkor, amennyiben engednek a bérnyomásnak, az ebből eredő költségnövekedést nehezen tudják áthárítani a megrendelőkre.

A cégek nehéz pénzügyi helyzetét jelzi a végrehajtás alá került vállalkozások 9 százalék körüli, magas aránya is.

A helyzet javítására a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke idén januárban szakmai ajánlásában tett javaslatot az idei és a 2018-as nettó takarítási óradíjakra. Ez alapján a kormányzat által bevezetett minimálbér- és garantált bérminimum emelés hatásaira tekintettel 2017-ben a nettó takarítási óradíjra 2012 forint/óra, 2018-ra 2214 forint/óra költségre tett ajánlást.

A szektor jövőjét az fogja meghatározni, hogy ezt mennyire tudják a piac szereplői érvényesíteni a megrendelői oldallal szemben, illetve véget tudnak e vetni annak a gyilkos árversenynek, ami az elmúlt években elsősorban a közbeszerzések területén kialakult. Amennyiben ez nem következik be, akkor jövőben újabb takarító vállalkozások fognak megszűnni, illetve kilépni a piacról – összegezte elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere – derül ki az OPTEN közleményéből.

Forrás: Világgazdaság