Vendégorvosok nélkül júniustól összeomlana a balatoni betegellátás, annyira sok a betöltetlen kórházi állás és praxis – írja a Népszava.

„Vendégorvosokkal” tudják csak ellátni nyáron a a balatoni betegforgalmat a siófoki kórházban, melynek a betegforgalma a három nyári hónapban a háromszorosa az őszi-tavaszi hónapokénak. Ezen a nyáron legalább 20 „légiós” doktort várnak a hazai kórházakból, Debrecentől Tatabányán át Zalaegerszegig.

Nagy Gábor orvosigazgató elmondta: leginkább a sürgősségi osztályra és a traumatológiára kell a nyári erősítés. Az egész szezon alatt igen nagy a siófoki intézet terhelése, különösen a nagyobb rendezvények, így a zamárdi Balaton Sound idején nő meg a sürgősségi osztály „látogatottsága”, a különböző sérülésektől a kábítószeres esetekig.

A vendégorvosok zöme információnk szerint a család nyaraltatásával is összeköti a siófoki szerződéses munkát. Sokan szabadságot vesznek ki erre az időre az „anyakórházukban”, néhányukat a nővérszállón helyezik el, de olyanok is akadnak, akiknek balatoni nyaralójuk van. Más kérdés, hogy ilyen körülmények között hogyan piheni ki az éves stresszt és fáradalmakat az, aki még a szabadsága idején sem tudja letenni a munkát.

Az égető orvoshiány egyik oka, hogy a Dél-Dunántúlon egyébként is sok a betöltetlen kórházi állás és orvosi praxis, a somogyi apófavakba, de még akár a dél-balatoni kisvárosokba sem szívesen szegődnek el a szakemberek. Sok kaposvári orvos év közben is „ingázik”, például Tabra, Nagyatádra, Fonyódra. Nyáron három-négyszeresére is felduzzad az itt élők aránya: csak Siófokon például a 25 ezer állandó lakosból ilyenkor 100 ezer lesz. Több a nyaralóbaleset is, épp ezért vendégorvosok nélkül összeomlana az ellátás, főként a traumatológián, ahol „szakmányban” kell ellátni a ficamokat, töréseket, zúzódásokat.

Nyugdíjasok ezrei a betegágyaknál

Annyira kevés a szakember az egészségügyben, hogy a bevezetése óta eltelt négy évben 5400 nyugdíjaskorú orvos, ápoló kapott mentességet a „munka vagy nyugdíj” szabály alól - írta meg még a kormánylap Magyar Idők is. A cikk szerint az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt az ágazat érdekképviselői és vezetői is szükségesnek tartanák az intézkedés felülvizsgálatát. Mint ismert: 2013. július 1-jén lépett hatályba az a kormányhatározat, amely szerint a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között. A szakemberhiánnyal küzdő, sok idős dolgozót foglalkoztató egészségügyet különösen érzékenyen érintette az intézkedés, ezért egyénileg kérhetnek minden dolgozónak mentességet. Az 5400 kérelemből ötezernél többet támogatott a kormány, és alig valamivel több mint háromszáz az elutasított továbbfoglalkoztatási igények száma, noha - mint a Magyar Idők is emlékeztetett rá - az orvosok esetében százszázalékos a korhatáron túli foglalkoztatás.

„Ez így nagyon rossz”

Azzal vigasztalják magukat az üdülés közben is dolgozó szakemberek, hogy így legalább együtt van a család - mondja a nonszensz helyzetről Sértő-Radics István, Uszka polgármestere és háziorvosa.

- Hogyan tudja kipihenni magát egy háziorvos vagy egy sebész, ha nyaralás közben is dolgozik?

- Sehogy. Ez így nagyon rossz. Bár nem minden előzmény nélküli: régen, a szocialista időkben a SZOT-üdülőkbe üzemorvosként utaltatták be magukat a kollégák, lenyomtak reggel kilenctől egy órát, aztán mentek a családdal nyaralni.

- Most nem egy órát „nyomnak le, hanem egy egész ügyeletet, és nem SZOT üdülőben, hanem kórházban.

- Sajnos ezt a kényszer szüli. A vidéki praxisok durván alulfinanszírozottak. Az orvosok nagy átlaga nem keres jól, főként a fiatalok vannak nehéz helyzetben. Ha családjuk is van, nagy segítség az a pluszpénz, amit a vendégpraxissal keresnek. S azzal vigasztalhatják magukat, hogy így legalább együtt van a család, a papa meg „kitermeli” közben az üdülés költségeit. De jól jön a kiegészítés a nyugdíjas szakembereknek is, ők is bevállalnak szezonális helyettesítést.

- Szomorú, hogy egy háziorvos nem engedhet meg magának rendes nyaralást és trükköznie kell…

- Vannak azért kivételek. A budapesti nőgyógyász, aki egyetlen szülésért elkér százezer forintot, biztos nem helyettesít a siófoki kórház traumatológiáján. Ő valóban nyaral. Például a Kanári szigeteken. De ez a nagy átlagra nem jellemző. - D.J.

Forrás: Népszava