Donald Trump-i magasságokban jár a magyar egészségügy: soha ennyiszer nem hangzott el, hogy „álhír”, mint az utóbbi hetekben. Hirtelen kifestett osztályok, egyik napról a másikra visszavont igazságbeszédek próbálják elfedni a krónikus munkaerőhiányt. A kormánynak is egyre is kínosabb lehet, hogy miközben világszínvonalú magyar egészségügyről beszélnek, még a saját maguk által megrendelt jelentés is a mostani osztálybezárásokat igazolja – olvasható a HVG-ben.

Álhír, rémhír, sajtósugalmazás, félelemkeltés – többnyire ezeket a reakciókat hallhattuk az érintett kórházaktól és az egészségügyért felelős államtitkártól, amikor arról szóltak a hírek, hogy teljes kórházi osztályok zárhatnak be ideglenesen, mert nincs elég orvos, nővér vagy ápoló.

Peches az egészségügy

„Szembe kell nézni a problémákkal” – mondta ezekre a hírekre reagálva Dr. Sinkó Eszter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgató-helyettese. Önmagában nem okoz komoly fennakadást az ellátásban az, ha a nyári szabadságolások miatt egy-egy kórházi osztályt – részlegesen vagy teljesen – átmenetileg bezárnak, hangsúlyozta a szakértő.

Az osztályok bezárásáról szóló hírek jelentőségét inkább abban látja Sinkó, hogy rámutattak: a nővérhiány sokkal drasztikusabb, mint arra a kormány számított. A helyzet még annál is rosszabb, mint amilyen 3-4 éve volt, mostanra egyértelművé vált, hogy nem kezelték helyén a problémát, a sokszor hangoztatott béremelés mértéke nem volt elegendő, és későn is jött – magyarázta.

Így fordulhat elő, hogy a nővérek annak ellenére is az IKEA-t választják, hogy az egészségügyi dolgozók átlagos béremelése tavaly 26,5 százalék volt, ősszel pedig további 12 százalékkal emelkedik majd. Sinkó szerint az egészségügy szempontjából “pech”, hogy prosperál a gazdaság, ugyanakkor a magánegészségügy is egyre komolyabb elszívóhatást jelent, tette hozzá. Épp ezért nem tartja kizártnak, hogy a most tapasztalt problémák tartóssá válnak, és a következő nyáron is hasonló hírekkel lesz tele a sajtó.

Patyomkin-felújítás

Szembenézésről azonban eddig szó sincs, vezető fideszes politikusok annyival intézik el a bezárások miértjét firtató kérdéseket, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az egészségügyben dolgozók bére, a kormány évről évre többet költ az ágazatra, nincs itt semmi látnivaló.

Az sem könnyíti meg a szembenézést, hogy szinte lehetetlen feladatra vállalkozunk, amikor ki akarjuk hámozni, mi igaz ezekből a “rémhírekből”, és az érintett állami szervektől, intézményektől várunk hiteles tájékoztatást.

A Hír TV például hiába kereste a riport megjelenésének napján a dél-pesti kórházat, nem kapott választ a csatorna. Bezzeg másnap Németh Szilárd Fidesz-alelnök saját Facebook-oldalán már jóval a kórház közleménye előtt cáfolta a csatorna értesüléseit, azt állítva, hogy a belgyógyászati osztály üzemel, csupán néhány kórterem nem működik a felújítás miatt.

A kórházigazgató azóta sem állt a nyilvánosság elé, ahogy arra sem adott lehetőséget, hogy a sajtó körbenézhessen a felújítás alatt álló osztályon – miközben az ATV és az RTL Híradó szerdai felvételein is az üresen kongó, elhagyatott osztály látszott, felújításnak nyoma sem volt.

Az állítólagos festésről csütörtökön kiadott képi dokumentáció sem győzhette meg a laikusokat: a képeken az látszik, hogy két szaki üres festékesvödrökkel, a padló és a kórházi ágyak, bútorok letakarása nélkül állt neki a felújításnak.

Ugyancsak falakba ütközünk, ha a Nyírő Gyula Kórházról van szó: a kórház honlapján nemrég jelent meg az a tájékoztató, miszerint három hónapig a kórház belgyógyászati osztályának közel felén szünetel az ellátás. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó orvos ennek oka nem más, mint az orvoshiány. Ezzel szemben az ATV telefonon azt a tájékoztatást kapta, hogy felújítás miatt van zárva az osztály.

Úgy látszik, újabban “divatos” lett felújításra hivatkozni, ha egy kórházi osztály bezárásáról van szó; igaz, a szegedi klinika nem festéssel, hanem a liftek felújításával cáfolta a geriátriai osztály bezárását.

Rend és fegyelem

Hogy helyén tudjuk kezelni a kórházak közleményeit, tudni kell, hogy a tavaly decemberben nyilvánosságra került nyilatkozati rend szerint az Emmi alá tartozó intézmények nem nyilatkozhatnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) engedélye nélkül. Innentől az olvasók képzeletére bízzuk, hogy mennyire vehető komolyan a kórházak kommunikációja.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház esete is jól példázza, hogy semmi sem törheti meg ezt a nyilatkozati rendet. Egy őszinte pillanatában Sinkó-Káli Róbert, a jászberényi kórház megbízott főigazgatója arról beszélt a szoljon.hu-nak, hogy folyamatosan létszámproblémákkal küzdenek, nincsenek fiatal orvosok, korábban kellett volna elkezdeni a béremelést. Másnap azonban már azt állította az igazgató, hogy csupán kiforgatták szavait: minden rendben van a kórházban.

Vajon mi magyarázhatja az igazgató pálfordulását? A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy leszóltak az igazgatónak: ne a problémákról beszéljen, hanem a 2015 végén megvalósult több mint egymilliárd forintos fejlesztésről.

A rémhírkeltésre való hivatkozás ugyanakkor azért is abszurd, mert a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks kötelékébe tartozó szoljon.hu-t aligha lehet kormánykritikussággal vádolni. (Arról nem is beszélve, hogyan lehet kiforgatni egy ennyire részletes nyilatkozatot.)

Mindenre ugyanaz a válasz

Duplán kényelmetlen helyzetbe került visszavont nyilatkozatával a jászberényi kórházigazgató; a RTL Híradója rejtett kamerás felvételeinek tanúsága szerint az érintett osztályok üresek voltak. A riportban dolgozók készségesen elmondják, mi ennek az oka: nincs elég orvos, nővér.

Megkerestük a kórházat is, arra voltunk kíváncsiak, mivel magyarázzák a RTL Híradójában látottakat, erre elküldték a kórházigazgató vasárnapi közleményét.

Ezután más úton próbáltunk információt szerezni. Ha egy kórház részlegesen szünetelteti valamelyik osztályának működését, akkor azt jelentenie kell az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Rá is kérdeztünk a minisztériumnál (mivel az ÁNTSZ is az Emmi alá tartozik, így oda kellett küldenünk a megkeresést), hogy történt-e ilyen jelzés. Válaszként ugyanúgy a vasárnapi közleményt kaptuk meg, aminek köze sem volt az általunk feltett kérdéshez. Mindenesetre a város fideszes vezetése nem tud arról, hogy a Szent Erzsébet bármelyik osztálya is be lenne zárva, vagy hogy júliustól bezárásra kerülne.

Ennyi orvos hiányzik

Az azonban beszédes, hogy Dr. Czigány Tamás (ő az, aki információink szerint kimerültségre hivatkozva lemondott a belgyógyászati osztály vezetéséről) a kórház honlapja szerint június közepe és augusztus eleje között szünetelteti belgyógyászati szakrendelését. Már meg sem lepődtünk, hogy a kórház ezt sem erősítette meg nekünk.

© Jászberényi Szent Erzsébet Kórház

A kórház honlapján fellelhető álláshirdetések viszont azt bizonyítják, hogy valóban történt változás osztályon: április vége óta osztályvezető főorvost keresnek a belgyógyászat élére. De nemcsak főorvost, hanem belgyógyász szakorvost (rögtön kettőt is) igazolnának az osztályra.

A munkaerőhiány nem csak ezt azt osztályt érinti: a belgyógyászokon kívül ápolót, gyógytornászt, valamit radiológus, sebész, sürgősségi, szülész-nőgyógyász, traumatológus és tüdőgyógyász szakorvost is keresnek

Világszínvonal

A kormány szempontjából persze érthető a tagadás, hiszen finoman szólva is kínos, amikor világszínvonalú egészségügyről beszél Kövér László, majd néhány nappal később kiderül, hogy már a svéd bútoráruház vonzóbb a magyar egészségügynél.

Az Index úgy tudja, hogy a Rogán-féle propagandaminisztériumban már ki is adták: a választásokig kerülni kell minden, az egészségüggyel kapcsolatos negatív hírt.

Nem is lennénk kormány helyében, hiszen kifejezetten – fogalmazzunk úgy – skizofrén helyzet lehet eltagadni az országot sújtó orvos- és ápolóhiány mértékét, miközben a kormány megrendelésére készített Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelési Jelentés feketén-fehéren leírja a probléma súlyosságát.

Forrás: HVG