Veszély fenyegeti a nagy generáció, azaz a második világháború utáni másfél évtizedben született korosztály tagjait. A jó hír, hogy tovább élnek, a rossz azonban, hogy rossz pénzügyi döntések nyomán romolhatnak életkörülményeik – írja a napi.hu.

Aki mezőgazdasággal foglalkozik, az tudja, hogy mindig van valami, ami veszélyezteti a jó termést, és ezzel a jó bevételt: vagy a sok eső, vagy a szárazság, vagy a kártevők, vagy túl sok termés, vagy a túl kevés. Ugyanez a helyzet a pénzügyi befektetőkkel: hol a geopolitikai kockázat nagy, hol kamatok alakulnak rosszul, hogy túl kicsi a likviditás, hol túl nagy. Mindig van valami, amin bukni lehet.

Ki gondolná, hogy egy az előbbiekhez hasonló, végzetes kockázat fenyegeti a nagy generáció, azaz a második világháború utáni másfél évtizedben született korosztály tagjait - írja Ben Carlson pénzügyi befektetési szakértő a Bloombergen megjelent tárcájában. Carlson szerint a legnagyobb veszély, ami a baby boomhoz tartozókat fenyegeti, hogy idős koruk későbbi szakszára kifutnak a pénzükből.

Rossz lehet, ami jó

Miután az életkilátások javulnak, azaz ennek a generációnak a tagjai általában tovább élnek, mint a szüleik, megnőtt a kockázata annak, hogy az idős korukra félretett pénzük, ha nem forgatják jól, egyszer csak elfogy. A probléma óriási voltát mutatja, hogy a következő 19 évben csak az USA-ban naponta átlag tízezer (összesen nem egészen 70 millió) ember megy nyugdíjba.

Az öregedés a befektetői gondolkodás szempontjából kétélű fegyver - véli a szakértő. Egyrészt a tapasztalatok felhalmozódásával az emberek többsége megtanulja elkerülni a sokba kerülő hibákat. Másrészt viszont, az idő előrehaladtával egyre nagyobb a szellemi leépülés veszélye. A legfrissebb kutatások szerint a korosodás és a rossz pénzügyi döntések között egyértelmű összefüggés van.

Pénzügyi írástudás

A fokozatos demenciával fokozatosan nő az a kockázat, hogy valaki pénzügyi szempontból írástudatlanná válik. Emellett az idősekre jellemző az óvatosság, ami azzal jár, hogy olyan befektetési döntéseket hoznak, amelyek nyomán vagyonuk hozama elmarad az inflációtól. A legnagyobb gond azonban talán az, hogy a nyugdíjasok nincsenek tisztában képességeik lemorzsolódásával.

A történet végén az idősek lehetnek saját maguk legnagyobb ellenfelei, mármint akkor, mikor egyre romló szellemi állapotban megpróbálnak navigálni a pénzügyek között. Akinek jobban ment a sora az életében, arra nagyobb veszélyek leselkednek, mert várhatóan tovább fog élni, mint gyengébb anyagiakkal rendelkező társai, így hosszabb ideje lesz a pénzügyi csőd elérésére.

Jó tanácsok

Az első jó tanács, ami a nyugdíjasoknak adható, hogy egyszerűsítsék le pénzügyi megtakarításaikat, már ha rendelkeznek ilyenekkel. Ahhoz, hogy a kamatok, a hozamok, az ezekhez kapcsolódó adók és minden egyéb ne nyomja agyon őket, jól teszik, ha csökkentik számláik számát, kiszámíthatóvá teszik csekkjeik kifizetését és akár naplót vezetnek pénzügyeikről.

További lehetőség a többgenerációs pénzügyi tervezés. Az elhülyülés ellenszere lehet, ha az idős ember bevonja pénzügyeinek intézésébe a gyerekeit. Ez egyben segít abban is, hogy felkészüljenek saját nyugdíjas koruk pénzügyi kihívásaira. A kinek, mennyije van típusú beszélgetéseket családon belül sokan kerülik, ám ezen érdemes változtatni, amikor egyes családtagok befektetési készségei hanyatlani kezdenek.

Végül adódik a megbízható befektetési szakértő igénybevételének lehetősége. A szakember vagy a hozzáértő cég megbízása enyhíti az szellemi elgyengülésből fakadó kockázatot.

Forrás: napi.hu