Már a következő napokban megalakulhat az első nyugdíjas-szövetkezet, az országos lefedettségű Szomszédok. A megrendelők a jelenlegi iskolaszövetkezetekkel szerződő cégek lesznek, így az idősek – amennyiben szeretnének – várhatóan már júliusban munkába állhatnak, mivel óriási az igény a tapasztalt munkavállalók iránt.

Megalakul a következő napokban az első, országos lefedettségű nyugdíjas-szövetkezet, a Szomszédok – mondta a Magyar Időknek Fiák István, a diákszövetkezeteket tömörítő Diákész elnöke.

Fiák István, a Diákész elnöke

Felidézte, az Országgyűlés döntése értelmében július 1-jétől létesülhetnek a nyugellátásúakat továbbfoglalkoztató szövetkezetek, jelenleg folyamatban van a Szomszédok elnevezésű szövetkezet cégbejegyzése, a jogi procedúra­ várhatóan a jövő héten lezárul. Ezt követően az ország több régiójában már meg is kezdi működését a szervezet: a Közép-Magyarország, a Dél-Dunántúl, az Észak-Dunántúl és az Alföld régióban, ezzel elérve az országos lefedettséget – részletezte Fiák ­István.

A megbízók részéről ­óriási az érdeklődés, egyfelől azért, mert a diák ­munkások többsége csak szep­temberig, a tanév kezdetéig vállal munkát, másfelől pedig azért, mert minden ágazatban hatalmas az igény a tapasztalt munkaerő iránt. A Diákész vezetője kiemelte: azoknak, akik 40 éves munkaviszony után mentek nyugdíjba, de még nem töltötték be a 65. életévüket, szinte a szövetkezeti forma az egyetlen lehetőség, hogy újra munkába állhassanak.

A Szomszédok működéséhez, a nyugdíjasok mielőbbi foglalkoztatásához minden adott, a munkáltatók ugyanis a ­diákok mellett – főként a tanítási időszakban –kiemelten foglalkoztatnák az időseket, ám ezzel a diák munkások sem kerülnek veszélybe. Fiák István hozzátette: a nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját.

A Szomszédok megalakulásával nem áll meg a munkát vállalni szándékozó idősek integrációja. Úgy tudjuk, várhatóan szeptemberben megalakul a nyugdíjas-szövetkezetben dolgozók érdekképviselete is annak érdekében, hogy ne a diákszövetkezetek szövetsége koor­dinálja a munkát.

Az érdekképviselet vezetője várhatóan az MSZP-s képviselő, Karácsony Mihály lesz, aki korábban már foglalkozott szövetkezeti ügyekkel. Úgy tudjuk, a várható kinevezés már komoly ellentéteket szült a párton belül, mivel ezzel a kormány előterjesztését támogatja Karácsony. A szövetkezeti integrációhoz a szakemberek mellett csatlakoznak a pedagógus-szakszervezetek is, s várhatóan szintén szeptembertől országjáró körúton mutatják be a szövetkezeti ­modell előnyeit, emellett mentorprogramokat is szerveznek az újabb szövetkezetek megalakulásának elősegítésére. A nyugdíjasok ilyen formájú foglalkoztatását támogatja a két legnagyobb nyugdíjasszervezet is, amelyek összesen mintegy 170 ezer tagot tömörítenek.

Még májusban került az Országgyűlés elé egyéni képviselői indítványként a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek megalakítására vonatkozó törvényjavaslat, amelyet június közepén szavazott meg a parlament. Ennek nyomán júliustól a diákfoglalkoztatók mintájára alakulhatnak a nyugdíjasokat tömörítő szervezetek. A szövetkezeti rendszer előnye, hogy a munkavállaló rugalmasan foglalkoztatható, akár heti pár alkalommal, 4 órában is dolgozhat. A szövetkezeti törvény értelmében a mindenkori minimálbérnél nem kereshet kevesebbet a dolgozó, ráadásul munkabéréből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni.

Fontos, hogy a dolgozni vágyó nyugdíjasnak nem kell lemondania ellátásáról, munkájával viszont keresetkiegészítést érhet el. Korábban lapunknak a munkaadói érdekképviseletek arról beszéltek, a főállású munkavállalók nem szenvednek kárt az idősek foglalkoz­tatása miatt, ellenben a munkaerő­hiányt részben kezelheti az ötlet.

A felmérések szerint az idősek közül több százezren vállalnának feladatot egyfelől a keresetkiegészítés miatt, másfelől sokan ennek köszönhetően éreznék magukat ismét a társadalom hasznos részének.

Forrás: Magyar Idők