„Balog Zoltánnak részben igaza van” – ezt Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (RESZASZ) elnöke mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Mészáros Antóniának arra reagálva, hogy Balog Zoltán úgy látja, álhírekkel támadják az egészségügyet.

Az EMMI miniszter szerint a jövő évi választásokig nagy lesz a csatazaj az egészségügy körül, de a valóságot nem tükrözi a médiában bemutatott kép. „Abban igaza van Balog miniszter úrnak, hogy volt néhány olyan ügy, amely később nem bizonyultak igaznak, de például az, hogy egy kórház mosdójában találtak holtteste, igaz” – véli a RESZASZ elnöke. De szerinte az hogy orvos és nővér hiány miatt be kellet zárni osztályokat, igaz.

Dénes Tamás, a RESZASZ elnöke

Dénes Tamás azt mondta, 221 milliárddal többet fognak költeni jövőre az egészségügyre, ami valóban sok, de ha tovább bontjuk, akkor lejön a gyes-gyedre fordított összeg, lejön a béremelésekre szánt pénz is. Ugyanakkor, ha évekig tartható lenne, hogy ennyi pénzt tesznek az ágazatba, az jó irány lenne, akkor sokan itthon maradnának, tette hozzá.

Dénes Tamás azt mondta, az elkövetkező években romlani fog az ellátás minősége az ápoló hiány miatt. Kifejtett, semmi sem fekete-fehér az ágazatban, mert „ha azt mondjuk, hogy az elmúlt években nőtt az egészségügyben dolgozók bére, az igaz, de ugyanakkor, ha azt mondjuk, hogy még mindig csak a román szintet értük el, az is igaz.”

Beszélt arról is, hogy 40%-a a rezidenseknek nem lépett be az egészségügyi rendszerbe, hanem elmentek külföldre, de az is igaz, hogy ez már jobb irány, mint pár évvel ezelőtt volt. „Jobb lesz-e attól a magyar betegeknek, hogy jövőre 176 milliárdot tesznek az ágazatba? Mert ugye ez lenne a lényeg. Na de ezt ma még nem tudjuk” – tette hozzá.

Forrás: atv.hu