Újra tárgyalóasztalhoz ülnek ma a kormány és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének képviselői, hogy az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremeléséről egyeztessenek – írja a Magyar Idők.

Továbbra is azt szeretnék, ha január 1-jével 60 ezer forintra emelkedne a kilenc éve 38 650 forintos illetményalap – közölte Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke annak kapcsán, hogy az érdekvédelmi szervezet ma újra tárgyalóasztalhoz ül a kormány képviselőivel, hogy az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremeléséről tárgyaljon. – A másik, kompromisszumos javaslat szerint három év alatt több mint 50 százalékkal emelkednének a bérek – tette hozzá a szakszervezeti vezető. Eszerint az MKKSZ azonnali, 2017. október 1-jétől megadott 25 százalék

os bérkiegészítést kér, aminek 2018. januártól be kell épülnie az alapbérbe. Ehhez jönne a további, 2018-as béremelés, amelynek el kell érnie a bérminimum 12 százalékos emelkedésének mértékét. Ezt zárná a harmadik évben, 2019-ben további 7 százalékos béremelkedés.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időket arról tájékoztatta, hogy ők más javaslattal álltak elő, amit át is adtak a kormányzatnak. Ebben azzal érvelnek, hogy a tisztviselőnként bruttó 4,58 millió forintos éves „fejpénzt” kellene október 1-jétől 5 millió, majd két lépcsőben 5,2 millió, azt követően 5,6 millió forintra emelni. Szerintük ez jobban lehetővé teszi a teljesítmény elismerését, mint az illetményalap mechanikus emelése. Schmidt Jenő hangsúlyozta: azért javasolja az összeg emelését, mert azt minden önkormányzat megkapja, de a magas adóerő-képességű önkormányzatoknál beszámítják. – Vagyis csak azok kapják meg, ahol nem tudnak bérrendezést végezni. Az illetményalap nem a teljesítményt, hanem az időt és a végzettséget finanszírozza. Ezzel a megoldással keresetkiegészítéshez lehet juttatni a dolgozókat a feladataikhoz kapcsolódóan, differenciáltan – hangsúlyozta.

Emlékezetes: július 17-én több mint ötezren csatlakoztak az MKKSZ által szervezett kétórás sztrájkhoz, a munkabeszüntetéssel az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők alacsony fizetésére hívták fel a figyelmet. Boros Péterné már korábban elmondta, hogy a 610 ezer állami munkavállalóból mintegy 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést.

Forrás: Magyar Idők