A bérköltségük alig felét kapják kézhez a magyar munkavállalók. Az OECD adóék-rangsorában Magyarország a harmadik, Belgium és Németország után. A családosok terhei viszont itthon csökkennek – olvasható a napi.hu cikkében.

Magyarországon egy átlagos, család nélküli munkavállaló a bérköltségének 48,2 százalékát kell kifizetnie, vagyis mintegy 51,8 százalékát viheti haza a fizetésének - derül ki az OECD legfrissebb adóék-felméréséből.

A tagállamok közül csak Belgiumban (54 százalék) és Németországban (49,4 százalék) nagyobb az adóék. A visegrádi országok közül Csehország a nyolcadik a 43 százalékot meghaladó adóztatásával, Szlovákia a tizenkettedik a 41,7 százalékos, Lengyelország pedig a 23. a mintegy 35 százalékos terhével. A legutolsó, 2015-ös felméréshez képest hazánk egy helyet lépett előre - azaz rontott - a rangsorban, amely versenyhátrányt jelent a hazai gyártóknak.

Mind a négy országban 20-21 százalék között van a társadalombiztosítási hozzájárulás (egészségügyi és nyugdíjköltség). Az adók befizetője szerint eloszlásból jól látszik, hogy az adóterhek nagyjából harmadát fizetik a dolgozók, kétharmadát pedig a munkáltatók. Az OECD tagállamai között ebben nincs eltérés, az adóék átlagosan 36 százalékos.

A magyar családosok viszont jóval több pénzt tarthatnak meg a fizetésükből: azok a családok ahol a szülők házasok és legalább két gyermekük van csak a keresetük 33,7 százalékát adják oda az államnak. Ez ugyan jóval magasabb arány, mint az OECD-átlag 26,6 százalék, de így csak a 11. legmagasabb érték.

Itt az éllovas a családtámogatási rendszeréről híres Franciaország 40 százalékkal, a második Finnország 39,2 százalékkal Olaszország 38,6 százalékkal.

Forrás: napi.hu