Mintegy 150-200 sofőr hiányzik BKV-nál. Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a Klubrádiónak 250 emberről beszélt, miután közeleg a metrópótlás ideje a 3-as metró felújítása miatt. Szerinte, ha a BKV vezetése nem lép, megtörténhet, hogy a metrópótlás feladatait nem tudják teljesíteni. A Klubrádió Esti gyors című műsorában nyilatkozva hozzátette, eddig hiába kezdeményeztek bértárgyalás és a kollektív szerződés tárgyalását, nincs válasz.

A Magyar Nemzet cikke szerint jelentős eltérések vannak a fizetések között, míg ugyanis egy kezdő BKV-sofőr 180-200 ezer forintot is megkeres egy hónapban, a vidéki buszvezetők átlagosan nettó 130-170 ezret kapnak. A legnagyobb vidéki szolgáltató, a Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint náluk bruttó 264 ezer (nettó 170 ezer) forintot keresnek a sofőrök, amihez még hozzájön havonta - átlagosan - 39 ezer forintos, üzemanyag-megtakarításért járó összeg, bruttó 40 ezer forint cafetéria, valamint háromszázalékos önkéntes nyugdíjpénztári támogatás.

Nemes Gábor ennek kapcsán azt mondta, országos szervezetként egységes bérfejlesztési javaslattal állták elő. Megkeresték az összes vidéki közlekedési céget, egyelőre vegyesek a reakciók. Ám szerinte a BKV vezetése sem tudja továbbhalogatni a tárgyalások megkezdését, mert a munkakerő-hiány egyre csak nőni fog.

Forrás: Magyar Nemzet/Klubrádió