Egyesületek, alapítványok, szakszervezetek kötelezettek-e cégkapus regisztrációra? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény (2015. évi. CCXXII. törvény) szerint a gazdálkodó szervezeteknek kell bejelenteniük a Rendelkezési Nyilvántartásba az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló hivatalos elérhetőségüket, amihez a cégkapu-regisztráció szükséges. Tehát a gazdálkodó szervezetek kötelezettek a cégkapu-regisztrációra – szögezte le szakértőnk.

A törvény értelmező rendelkezései szerint pedig gazdálkodó szervezet a polgári perrendtartásról szóló törvényben meghatározott, belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, azzal az eltéréssel, hogy e törvény alkalmazásában gazdálkodó szervezetnek minősül valamennyi gazdasági tevékenységet folytató jogi személyiséggel nem rendelkező, belföldi székhelyű szervezet.

A polgári perrendtartásról szóló törvény pedig a gazdálkodó szervezetek meghatározásánál úgy rendelkezik, hogy az állam, a helyi önkormányzat, a költségvetési szerv, az egyesület, a köztestület, valamint az alapítvány gazdálkodó tevékenységével összefüggő polgári jogi kapcsolataira is a gazdálkodó szervezetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Így egyebek mellett az alapítványoknak, egyesületeknek is kötelező cégkaput regisztrálniuk, mivel a kötelezettséget megalapozó törvény értelmezésében gazdálkodó szervezetnek minősülnek.

A civil törvény szerint (4. § (1) bekezdés) a szakszervezet az egyesület olyan különös formája, amelyre törvény az egyesületre vonatkozó rendelkezésektől eltérő szabályokat állapíthat meg.

Egyes szervezetek – például a szakszervezetek, társasházak – regisztrációs kötelezettségére vonatkozóan megkérdeztük a kormányzati ügyfélvonalat.  Szóbeli tájékoztatásuk szerint a válasz a jövő héten várható. Előreláthatóan a kötelezettek körére vonatkozóan a cégkapu-regisztrációs oldalon lévő tájékoztatót is bővíteni fogják – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Forrás: adozona.hu