Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az RTL Klub Házon Kívül című műsorában vizsgálatot ígért a sérült emberek fizetéscsökkentése ügyében, de eredmény azóta sincs vagy nem mondják meg – írja a HVG.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál hiába ígérték, még mindig nem válaszoltak arra a kérdésre, hogyan csökkenhetett 34 ezer forintról 14 ezerre értelmi sérült emberek fizetése, miközben ugyanazt a munkát végzik - hangzott el a vasárnapi RTL Híradóban.

Májustól a minimálbér harmada, 34 ezer forint helyett ennek csak töredékét fizetik ki az érintetteknek a szociális törvény változására hivatkozva.

A tudósításban bemutatták Kőszáli Krisztinát, aki Békéscsabán heti öt nap dolgozik négy órában 25 éve, szőnyegeket sző, és imád dolgozni. Édesanyja szerint a középsúlyos értelmi fogyatékkal élő lányával úgy íratták alá a fizetéscsökkentésről szóló papírt, hogy valójában nem is tudta, mihez adta a kézjegyét.

Krisztina édesanyja úgy látja: a 220 forintra csökkentett órabér miatt ezek az emberek nem fognak utcára menni tiltakozni, és pontosan ezzel élt vissza a minisztérium.

Pedig a fogyatékkal élőket foglalkoztató intézménynek nem kevesebb, hanem több pénzt kapnak az államtól, mint korábban – állította korábban az illetékes államtitkár, Nyitrai Imre, aki annak idején azt ígérte: gyorsan kiderítik, mi történhetett.

Az RTL Híradó és az érintettek június 10-e óta hiába kérdezik, mi történt a fogyatékkal élők fizetésével, de valamiért nem jön válasz.

Forrás: HVG