Mit tehet a munkavállaló, ha a korábbi munkáltatói ugyan bejelentették a foglalkoztatását, de tb-igazolványt („kiskönyvet”) nem kapott? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

„Amikor elkezdtem dolgozni, nem tudtam, hogy van tb-kiskönyv. Később, az első két munkahelyemen ilyet nem is kaptam. Most ott tartok, hogy a tb-kiskönyvben csak a legutóbbi két munkáltató van bejegyezve. Nem gondoltam, hogy ez probléma lehet, hiszen a XXI. században vagyunk, az ügyfélkapu nyilvántartása alapján minden munkahelyem bejelentette a foglalkoztatásomat. Mégis azt olvastam, hogy lehet belőle probléma. Mit kell vagy érdemes tenni? Kérjem meg a volt munkáltatóimat, hogy utólag (persze mostani dátummal) adjanak ki kiskönyvet, igazolva a munkaviszonyt? Vagy egyszerű, papíralapú igazolást kérjek?”.

Ez egy igen furcsa helyzet, hiszen a 217/1997. kormányrendelet előírja a foglalkoztatóknak, hogy a biztosított a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítésekor az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (vagyis a tb-kiskönyvet) a foglalkoztatónak átadja. A foglalkoztató az átvett igazolványba három napon belül bejegyzi a biztosítási jogviszony kezdetét, és az igazolványt megőrzi a jogviszony megszűnéséig. A foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszűnését bejegyzi az igazolványba.

Ha az igazolvány betelt, újat kell kiállítani, és csatolni kell hozzá a visszamenőlegesen két éven belüli biztosítási időket tartalmazó igazolványokat.

Ha a biztosított az újabb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyának kezdetekor nem adja át az igazolványt, a foglalkoztató köteles felhívni a biztosított figyelmét, hogy szerezze be az igazolványt az előző foglalkoztatójától. Ha a biztosított nem szerzi be az igazolványt, arról írásban kell nyilatkoznia. Az írásbeli felhívást és a nyilatkozatot a foglalkoztató köteles öt évig megőrizni. Ha az igazolványt a biztosított a felhívást követő 30 napon belül nem szerzi be az előző foglalkoztatójától, a foglalkoztató új igazolványt állít ki.

A kérdésben említett esetben szakértőnk azt javasolja, hogy fel kellene keresni a korábbi munkáltatókat, hogy a tb-kiskönyvben igazolják le a jogviszonyokat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor a munkáltató(k) székhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási szervének ellenőrzési osztályához kellene fordulni ezen jogszabályi köztelezettség nem teljesítése kapcsán.

Olvasónk visszakérdezett, hogy ezek szerint a meglévő tb-kiskönyvben kellene-e rögzíteni az előző munkaviszonyokat, vagy állítsanak ki új igazolványt a munkáltatók?

Szakértőnk szerint  ugyan kissé furcsa, ha a korábbi jogviszonyokat a jelenlegi jogviszonyt követően rögzítik a kiskönyvben, de ebben a helyzetben mégis azt javasolja, hogy a munkavállaló a jelenlegi igazolványába kérje a bejegyzést. Az előzőekben ismertetett jogszabályi rendelkezések szerint ugyanis akkor lehet új igazolványt kiállítani, ha az előző igazolvány betelt, vagy a biztosított nem adja át a munkáltatónak az igazolványát.

Forrás: adozona.hu