Ellenőriz Facebookon a munkaadónk, esetleg szóvá teszi, hogy látott valamit a levelezésünkben? Nem biztos, hogy joga van hozzá. Érdemes utánajárni, hogy mikor vagyunk túlzott megfigyelés alatt – írja a ridikul.hu.

Mostanában egyre többször bukkannak elő történetek a munkaadó által átolvasott levelezésekről, de olyasmit is hallhattunk, hogy valakit egy Facebook-komment miatt bocsátottak el a munkahelyéről. Vajon jogos az ilyen ellenőrzés, illetve kirúgás? Ennek jártunk utána dr. Kováts Ágnes ügyvéd, adatvédelmi jogász segítségével.

Tájékozódjunk

Kováts Ágnes szerint az utóbbi időben valóban megszaporodtak a munkahelyi adatvédelemmel kapcsolatos problémák. „Alapvetően három kategóriába sorolhatóak ezek az ügyek, az első, ami még a munkaviszony létrejötte előtt történik, például, hogy az állásközvetítő mennyire kezeli bizalmasan az adatokat, a második a munkaviszony ideje alatti jogok, esetleges munkáltatói visszaélések, a harmadik pedig a munkaviszony megszűnése után felmerülő jogviták. Azt is megtudtuk tőle, hogy manapság általában már nem információ nélkül érkeznek hozzá az ügyfelek, hanem alaposan felkészülnek. „Egyre tájékozottabbak, hiszen sok szabálynak utána tudnak nézni az interneten, bár az ott olvasottak alapján levont következtetéseik nem mindig helytállóak.”

A legtöbb eset a munkaviszony alatti megfigyelésre vonatkozik, legyen szó online követésről, céges autóba elhelyezett GPS-ről, vagy akár térfigyelő kamerás ellenőrzésről. Fontos azonban tudnunk, hogy minden kétoldalú dolog, és rengeteg függ attól, hogy mi szerepel a szerződésünkben, milyen módon tájékoztatott bennünket a munkáltatónk a személyes adataink kezeléséről.

Kamera által homályosan

Sok irodában és üzlethelyiségben van biztonsági kamera, azonban ha a főnökünk arra használja, hogy ellenőrzi a munkánkat, nyugodtan emeljük fel a szavunkat, ehhez ugyanis nincs joga. Kováts Ágnes szerint a munkáltatónak fel kell hívnia a dolgozók figyelmét arra, hogy van kamera az irodában, de még ebben az esetben sem használható fel ellenük egy itt készült felvétel, mivel a szabályok szerint a munkavállalók nem lehetnek felismerhetőek a biztonsági kamera képein, ez ugyanis sérti személyiségi jogaikat, a térfigyelő kamerák alapvetően harmadik személyekkel szemben védik a munkáltatót. Ha mégis felismerhető a munkavállaló a képen, a felvétel akkor sem használható fel ellene, hacsak nem követett el bűncselekményt.

Nyomkövető a céges autón?

Ha a cég gépjárművet is biztosít az alkalmazottainak, általában kiköti, hogy csak munkavégzésre használhatják az autót, ekkor pedig teljesen jogszerűen ellenőrzi egy, a kocsiban elhelyezett GPS-szel, hogy merre jár a beosztottja. „Ha nincs ilyen kikötés, akkor nincs is értelme az ellenőrzésnek, és a komolyabb cégek nem is kockáztatnának egy ilyen tétel miatt, így elég ritkán merül fel ez a probléma” – tudtuk meg Ágnestől.

Beleolvashatnak a leveleinkbe?

„Itt is azon múlik minden, hogy mi szerepel a munkaszerződésben vagy a cég saját szabályzatában arra vonatkozóan, hogy a munkavállaló mire használhatja a céges eszközöket. Amennyiben kizárólag munkára használhatja, akkor a munkaadó korlátlanul ellenőrizheti az azon történő összes tevékenységet, a levelezést és az internetes keresést is beleértve.” Van azonban egy érdekes csavar is a törvényben, ugyanis a fentiekre hivatkozva a munkaadó kirúghatja az alkalmazottat, azonban ha beleolvas a levelezésébe, amelyben esetleg a munkavállaló magánjellegű információkat oszt meg, ezzel a munkáltató megsérti a levéltitkot, és köteles kártérítést fizetni a beosztottjának. Ágnes szerint egyre inkább az a bevett gyakorlat, hogy kizárják a privát használatot a munkahelyi eszközökön, amiben közrejátszik a közösségi oldalak és az internet addiktív jellege is.

Facebook-ellenőrzés

„Nagyon sok helyen munkaeszköz a Facebook, de rengeteg cég van, amely letiltja a közösségi oldalakat a munkahelyi gépeken, mivel elterelik a figyelmet a munkáról. Azonban az, hogy valaki mit posztol vagy kommentel a saját privát oldalán a munkaidején túl, nem tartozik a munkáltatóra, és nem lehet oka a kirúgásnak. Ha a beosztottat például interneten való politikai, vallási vagy etnikai véleménynyilvánítás miatt bocsátják el, az jogsértés.”

Ha a személyes adatainkkal való visszaélést tapasztalunk a munkahelyünkön, vagy úgy érezzük, hogy megfigyelnek minket és korlátozzák a jogainkat, érdemes tehát a saját szerződésünk vagy a cég szabályzatának átolvasásával kezdeni, esetleg online utánanézni a hasonló példáknak. Sokszor nehéz eldönteni, hogy mi az, amihez még joga van a munkaadó cégnek, de ha beigazolódik a gyanúnk, kérjük ügyvéd segítségét, és ne feledkezzünk meg saját, munkavállalói jogainkról.

Forrás: ridikul.hu