Közös sztrájkbiztosságot alakít a két tescós szakszervezet. Pénteken ülnek le tárgyalni az áruházzal a bérekről és a létszámhiányról, amennyiben nem sikerül megállapodniuk, sztrájkolni fognak.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke az ATV Start című műsorában csütörtök reggel elmondta: pénteken tárgyalnak a Tescóval, ahol a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is ott lesz. A tárgyalástól függetlenül megalakítják a közös sztrájkbizottságot.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke

Hozzátette: amennyiben a pénteki tárgyaláson nem sikerül megállapodni a bérekről és a létszámról, akkor elkezdik megszervezni a sztrájkot. Szerinte a munkabeszüntetést nagyon elő kell készíteni, ennek megszervezéséhez 2-3 hét is kell, de úgy érzi, ha nincs megállapodás, a sztrájk elkerülhetetlen.

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a bértárgyalások folytatására szólítja fel a KASZ a Tescót, mert a vállalat eddig még nem reagált a Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a KDFSZ követeléseire, amelyeket az érdekképviseletek a július 8-án Budapesten a Fogarasi úti Tesco áruház előtt közösen szervezett demonstráción adtak át a munkáltató képviselőinek.

Fájni fog

A júliusi demonstráción arra kérték a munkáltatót, hogy reagáljon a követelésekre, illetve jelöljön ki egy időpontot az egyeztetésre, legkésőbb augusztus elején. Közleményük szerint eddig sem reagálás, sem egyeztetés nem volt, a KASZ kilátásba helyezte, hogy ha egy héten belül nem indul meg az érdemi egyeztetés, akkor sztrájkbizottságot állít fel, amely majd megfogalmazza munkakörönként, százalékos arányban a kért béremelést, illetve, hogy a szakszervezet milyen lépéseket vár el a létszámhiány enyhítésére.

A Tescónál működő másik szakszervezet, a KDFSZ már a múlt héten szerdán sztrájkbizottságot alapított és követeléseiket pénteken eljutatták a Tescónak.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke és Hoványi Zsolt Tesco-dolgozó volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt hétfő este. Hoványi Zsolt leszögezte: „a kétórás sztrájknak nem látjuk értelmét, ezért úgy egyeztünk meg az elnök úrral, hogy határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetünk, mind a raktárakra, mind az országos kiszállításra, mind az áruházi dolgozói szinten”. Hozzátette: aki abban az időszakban egy Tesco felé veszi az irányt, számítson arra, hogy csukott kapuk fogják várni. A pontos napot még nem árulták el, de Hoványi hangsúlyozta: olyan napot választottak, ami fájni fog a Tescónak.

Forrás: atv.hu