Kaposváron alakult meg a világ első nyugdíjas szövetkezete. A Déli Szomszédok névre keresztelt közérdekű szervezet az időseknek kínál munkalehetőséget – írja a sonlien.hu.

Például nyugdíjas pedagógusoknak és orvosoknak, de könnyű fizikai-, illetve betanított munka is szerepel a kínálatukban. Folyamatosan érkeznek a nyugdíjasok a kaposvári irodába. Domján Ferencné 12 éve van nyugállományban, de mellette már többször is vállalt munkát. – Már többször hallottam a tévében a nyugdíjas szövetkezetekről, nagyon jó ötletnek tartom ezért is jöttem ma ide, hogy regisztráljak – mondja a már 70 felé közelítő asszony. – Eddig takarítást vállaltam, de most inkább valami könnyű fizikai munkát szeretnék. Nemcsak a pénz motivál. Egészséges vagyok, szeretek dolgozni, de a pénz is jól jön a nyugdíj mellé- tette hozzá.

Kedvező feltételek és adózás mellett vállalhatnak munkát

– A nyugdíjas szövetkezet az iskolaszövetkezetekhez hasonlóan jött létre. Még a feltételrendszere is szinte ugyanaz, ez nem is csoda hiszen a jogalkotó is ugyanaz volt mint az iskolaszövetkezetnél- magyarázza a kaposvári Déli Szomszédok Nyugdíjas Közérdekű Szövetkezet egyik alapítója. A Viapan Group régióvezetője Dakó Roland büszkén meséli: az országban elsőként már július legelején megalapították a szövetkezetet.

– Azt is mondhatnám, hogy ez egy igazi hungarikum, azaz a világ legelső nyugdíjas szövetkezete. A lényege pedig abban rejlik, hogy az idősek itt nagyon kedvező feltételek mellett dolgozhatnak. A bérükből mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Ezen kívül ami a legfontosabb: a nyugdíjuk
teljes egészében megmarad- mondja Dakó Roland.

Már több mint száz tagja van a szövetkezetnek

A szövetkezeti tagsághoz jelentkezni kell, interneten vagy személyesen az irodában. A férfiaknál 65 év az alsó korhatár, a nőknél pedig legkevesebb 40 év munkaviszony szükséges. A szövetkezet alapítói azt mondják: szinte minden területen keresnek munkaerőt: pedagógusokat, orvosokat, szakmunkásokat, betanított munkásokat és takarítókat is. Több cég a szövetkezeten keresztül venné vissza nyugdíjas kollégáit, akik a több évtizednyi munkatapasztalatot és tudást osztanák meg a fiatalokkal. Az igény óriási. Folyamatos az érdeklődés a kaposvári irodában, eddig már több mint 100-an regisztráltak.

Munkaerőhiány csökkentése a nyugdíjasokkal

A kormány ugyanakkor az idősek bevonásával a munkaerőhiányt is enyhíteni, főleg a kereskedelemben és a vendéglátásban. Számítások szerint, ha 100 ezer nyugdíjast sikerül bevonni, akkor ők 20 ezer aktív korú ember munkáját tudnák elvégezni. A nyugdíjasok egyébkén jobban járnak ha szövetkezeten keresztül dolgoznak, mert adókedvezménnyel akár több tízezer forinttal többet vihetnek haza, ugyanazért a munkavégzésért, mint aktív korú társaik.

Forrás: sonline.hu