Nem nagyon zavarja az államot, lefelé a tankerületi vezetésig, hogy mit gondolnak a pedagógusok leendő igazgatójukról. Pécsen most a Nevkóban megy épp a küzdelem: a politika és az emberek már megint nem ugyanazt akarják – írja a pecsistop.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke nemrég tartott sajtótájékoztatót, részben az aprócska összegek miatt a tanárikban fenyegető viharokról, részben pedig az igazgatói megbízatásokról.

Utóbbi szintén országosan aktuális kérdés. A központosítás óta megszaporodtak az olyan igazgatói megbízások, amelyek során figyelmen kívül hagyják az alkalmazottak és a szülők közösségének véleményét.

Pécsen most éppen az ANK-ban csattognak a kardok. A két általános iskolából, egy gimnáziumból meg a resztliből álló Nevelési központi iskolakomplexum élére tavaly neveztek ki legutóbb vezetőt. Tegyük hozzá: ismereteink szerint kívülről jött, és akkor messze nem bírta a tanári közösség szimpátiáját. Ám sikerült a helyzetet konszolidálni, olyannyira, hogy ma már a tanárok túlnyomó többsége inkább őt látná a vezetői székben.

Nosza, legott másra esett a tankerületi vezetés választása, egy olyan tagintézmény-vezetőre, akit feltehetően még a saját iskolájából sem támogatott mindenki, a többiben meg pláne, legalábbis a szavazatok száma erre enged következtetni. Ez a Páva Zsolt polgármester testvére, Páva Péter által vezetett tankerületet nem hozta zavarba: annak ellenére böktek rá az új vezetőre, hogy tudatában voltak a dolgozói és szülői közösség véleményének.

Most az intézménykomplexum közalkalmazotti tanácsa javasolta, hogy maradjon meg a jelenlegi, már bevált vezetői struktúra. Ha már az intézmény két általános iskolájában és gimnáziumában nemrégiben volt igazgatóváltás, legalább most maradjon meg a nyugalom és a stabilitás, legalábbis e mellett voksolt az intézményben dolgozók mintegy 85 százaléka.

Forrás: pecsistop.hu