Szakszervezetek között feszülő ellentétek nehezítik a Tescósok érdekérvényesítését. Megnőtt az esélye, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat: az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és sebtiben kommunikált szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József, aki nem tagja a sztrájkbizottságnak, pénteken délután megtévesztő módon nyilatkozta több portálnak, miszerint megállapodás körvonalazódik a lánccal, erre azonban semmilyen felhatalmazása nem volt, ráadásul nyilatkozata nem felel meg a valóságnak. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által koordinált sztrájkkészültség továbbra is érvényben van, az egységes tiltakozáshoz ráadásul az áruházlánc győri office-központja is csatlakozott, vagyis már nem csak a fizikai munkavállalók, hanem a pénzügyekkel foglalkozó munkatársak is leteszik a munkát az elkövetkező időszakban.

A jövő héten csütörtökön bejelentheti a Tesconál működő sztrájkbizottság, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés. A vállalat által péntek délután bejelentett, szeptembertől tervezett bruttó 11 ezer forintos béremelést ugyanis az áruházi dolgozók egységesen nem fogadják el – értesült a Magyar Idők. Megtudtuk, a sztrájkbizottsággal történt hivatalos tárgyalást megelőzően a Tesco soron kívül megegyezett az emelésről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, Sáling Józseffel, ez azonban egyik fél szempontjából sem volt jogszerű.

A Tesco ugyanis nem vette figyelembe, hogy a sztrájkbizottsággal nem született hivatalos egyezség, hanem közleményben tudatta: majdnem minden, teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal növekszik szeptembertől. Ígéretük szerint a jövő hónaptól a teljes munkaidős alkalmazottak közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet a láncnál, amivel összesen – egyes munkatársak esetén – 18,9 százalékos éves szintű emelést valósítanak meg.

Marad a sztrájkkészültség

– A multicég ajánlata szerint az áruházi dolgozók bére bruttó 165 ezer forintról 176 ezerre nőne, ami nagyjából nettó 7-7,5 ezer forint emelést jelent. A raktárakban dolgozó úgynevezett kommisiózok bére 169 ezerről 181 ezerre emelkedne, a targoncásoké pedig az eddigi 195 ezer helyett 209 ezer forintra nőhet. Ez messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozót egységesen képviselő sztrájkbizottság követeléseitől. Ragaszkodunk a követeléseinkhez, ezért kijelenthetem: vagy megadják a 25 százalékot éves szinten vagy jön a sztrájk – közölte a Magyar Időkkel Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője.

Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője

Hoványi Zsolt, aki a Tescónál áll alkalmazásban, egyúttal a sztrájkbizottság tagja, lapunknak elmondta: a teljes áruházi állomány, a logisztikai központok, továbbá az online szolgáltatás munkatársain kívül egy újabb területről csatlakoztak a kilátásba helyezett munkabeszüntetéshez. – A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy legújabban a Tesco Győrben működő Office-központjának valamennyi munkatársa is beleállt a sztrájkba, vagyis már nem csupán a fizikai dolgozók, hanem a győri központ pénzügyekkel, bérkifizetésekkel és adminisztratív feladatokkal foglalkozó alkalmazottai is beszüntetik a munkát, ha kihirdetjük a sztrájkot – jelentette ki. Ismertette, a jövő hét csütörtökig adtak haladékot a vállalatnak, hogy munkakörönként részletezzék a tervezett béremelést, illetve például vázolják fel a létszámhiány orvoslásával kapcsolatos terveiket, arról ugyanis nem esett szó a tárgyaláson.

– Holott a követeléseink között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől. Ha ezek nem teljesülnek a következő tárgyaláskor, bejelentjük a dolgozók körében teljes támogatottságot élvező sztrájkot – szögezte le Bubenkó Csaba.

Félrevezető híradás

Az elnök rámutatott, a nap folyamán megtévesztő kommunikációt folytatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József ugyanis annak ellenére nyilatkozta a 24.hu portálnak, hogy eredményes volt a sztrájkfenyegetés, mert megállapodás körvonalazódik a lánccal, hogy arra bármilyen felhatalmazást kapott volna. Sáling József ugyanis – aki korábban a szocialista párt országgyűlési képviselője volt, illetve az elmúlt években többször bírálta a kormányt amiatt, mert szerinte ellehetetlenítik a multiláncokat, emiatt kormányellenes tüntetésen is részt vett 2013 végén – nem tagja a Tesconál létrehozott sztrájkbizottságnak, így az egységes követelésekről megállapodást sem köthetett. Az is meglepő, hogy a Tesco képviselői pénteken délben ültek tárgyalóasztalhoz a láncnál évek óta – reprezentativitása miatt – a dolgozókat félig-meddig eredményesen képviselő KASZ-szal, ami után Sáling azonnal hírt adott az el nem fogadott béremelésről, és csak ezután tárgyaltak a sztrájkbizottsággal. Csakhogy, mint megtudtuk, a KASZ elnöke amiatt sem jelenthette volna be, hogy a sztrájkfenyegetés lényegében megszűnt, mert a Tescoval folytatott megbeszélésről nem egyeztetett saját szakszervezetének bizalmi testületével sem, akiktől egyébként az egyszemélyi megállapodásra sem kapott felhatalmazást.

A Tescós dolgozók körében egyre erősebb a gyanú, hogy igaz lehet az az iparági körökben régóta keringő pletyka, miszerint Sáling József különutas megállapodásokat köt azokkal a cégekkel, ahol szakszervezetével jelen van. Így lehet ez a Tesco esetén is, ezt több piaci szakértő is megerősítette lapunknak. Úgy tudjuk, a KASZ-nál is ismert tény, hogy Sáling József mindenáron szeretné elkerülni, hogy a Tescós dolgozók sztrájkoljanak, az ugyanis közvetlen anyagi veszteséget okozhat a láncnak.

Szerettük volna megkérdezni a havonta közel bruttó egymillió forintos fizetéssel illetett szakszervezeti vezetőt, elégedett-e az ágazati átlagtól még a frissen belengetett emelés ellenére is elmaradó fizetésekkel az általa képviselt munkavállalók szempontjából, a Magyar Idők megkeresésére azonban az elnök nem reagált.

Forrás: Magyar Idők