A törvény lehetővé teszi, hogy a munkavállaló legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget adjon át a munkáltató részére biztosíték jogcímén. A tipikusan érintett munkakörök: a pénztáros, a bérleteket, utalványokat kezelő munkavállaló, de belső ellenőrrel is érvényesen köthető ilyen megállapodás – olvasható az adozona.hu cikkében.

A biztosítékadásra vonatkozó szabályozás célja a káresemények megelőzése érdekében a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel történő munkavégzésre ösztönzés, a felelősségérzet növelése a munkavállalókban.

A biztosíték adásához szükség van a munkavállaló hozzájárulására.

Meghatározott munkakör esetén

A biztosítékot a munkavállaló pénzösszeg átadásával nyújtja, készpénzben vagy utalással történő teljesítéssel.

A felek a közöttük létrejött megállapodást rögzíthetik a munkaszerződésben a munkaviszony létesítésekor, de külön okiratban is a munkaviszony fennállása alatt.

Arra kell ügyelniük, hogy csak olyan dolgozóval köthető, aki a munkaköre ellátása során más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt, más értéket (értékpapírt, értéktárgyat) vesz át, vagy részükre ilyen kifizetést, átadást teljesít, vagy ezek teljesítését közvetlenül ellenőrzi.

Fogalmi elem a rendszeresség, így ha a munkavállaló csak eseti jelleggel vesz át pénzt, vagy ha azt csak őrzi, nem köthető megállapodás.

Ha időközben a felek módosítják a munkavállaló által betöltött munkakört vagy a munkaviszony megszűnik, a munkáltató köteles a biztosíték összegét haladéktalanul visszafizetni a munkavállaló részére, jegybanki alapkamattal növelt mértékben.

A biztosíték összege nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét. Az alapbér tekintetében a megállapodás megkötése idején érvényes bér az irányadó.

Így ha például a megállapodás megkötésére a munkaviszony fennállása alatt kerül sor, az ebben az időpontban fennálló alapbért kell figyelembe venni, és nem a munkaszerződés megkötése idején aktuális bért.

Ha az alapbér összege nőne, a munkáltató nem követelheti a biztosíték összegének kiegészítését.

Forrás: adozona.hu